Španija od EU traži izjašnjavanje zbog optužbi za ešerihiju koli

Izvor: Blic, 30.Maj.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija od EU traži izjašnjavanje zbog optužbi za ešerihiju koli

MADRID - Španija će od Evropske unije zatražiti da se izjasni o šteti koju je pretrpela zbog sumnji da su španski organski krastavci uzrok širenja smrtonosne infekcije izazvane bakterijom EHEC (enterohemoragijska ešerihija koli), saopštila je danas vlada u Madridu.

"Imidž Španije trpi štetu, španski proizvođači trpe štetu, a vlada Španije nije voljna da prihvati takvu situaciju", izjavila je ministarka poljoprivrede Rosa Agilar.

Ističući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "šteta po španski privredni sektor ogromna", ona je dodala da će njena zemlja aktivirati sve dostupne mehanizme pomoći koje nudi Svetska trgovinska organizacija, prenela je agencija AFP.

Ministarka je navela da će njena zemlja zahtevati i izjašnjavanje od EU o šteti, kao i da će od Nemačke zatražiti da preuzme sopstveni deo odgovornosti.

Nemačka je danas sazvala hitne razgovore zvaničnika u Berlinu, nakon što je u toj zemlji do sada umrlo 11 osoba, a oko 1.200 je inficirano bakterijom EHEC.

Stručnjaci Instituta za higijenu u Hamburgu su prvi otkrili da su krastavci, uvezeni iz Španije, uzročnici EHEC-bakterijske infekcije, koja se manifestuje teškim prolivima i oštećenjima na bubrezima i jetri, koja mogu biti smrtonosna.

Eksperti savetuju visoke higijenske standarde u pripremi hrane i odlazak kod lekara posle prvih simptoma bolesti, kao i mirovanje i uzimanje najmanje dve litre tečnosti dnevno.

Povezane vesti: U Srbiji nema opasnih krastavaca Nemačka: Od ešerihije koli umrla jedanaesta osoba Bakterija paralisala Nemačku S krijumčarima u EU Špansku vladu optužuju da ne štiti radnike

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Španija gubi zbog optužbi za EHEC

Izvor: S media, 30.Maj.2011

Španija od Evropske unije traži da se izjasni zbog smrtonosne infekcije izazvane bakterijom EHEC (enterohemoragijska ešerihija koli). ..Španija će od EU zatražiti da se izjasni o šteti koju je pretrpela zbog sumnji da su španski organski krastavci uzrok širenja EHEC (enterohemoragijska ešerihija...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.