Somalijski pirati oslobodili italijanski tanker i posadu

Izvor: Blic, 21.Dec.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalijski pirati oslobodili italijanski tanker i posadu

Somalijski pirati oslobodili su italijanski naftni tanker zarobljen u februaru, na kojem je bilo pet Italijana i 17 Indijaca, saopštila je danas italijanska vlada, a prenosi AFP.

Pre skoro 11 meseci pirati su zauzeli tanker "Savina Kailin" u vlasništvu napuljske kompanije "Frateli d'Amato" koji je plovio od Sudana do Malezije.

Italijanski premijer Mario Monti izrazio je veliko zadovoljstvo zbog oslobađanja italijanskog broda i posade.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU je u decembru 2008. godine uspostavila misiju za borbu protiv pirata EU NAVFOR.

Ona navodi da su od tada pirati držali kao taoce 2.317 mornara u proseku skoro pet meseci.

Somalijski pirati trenutno drže 200 mornara čije su brodove oteli u Indijskom okeanu.

Procenjuje se da je najmanje 60 mornara stradalo nakon što su njihovi brodovi pali u ruke piratima, a mnogi su pretrpeli mučenje i zlostavljanje, navodi se u saopštenju misije EU NAVFOR.

Povezane vesti: Britanci oslobodili oteti italijanski brod kod Somalije Otet italijanski brod kod obala Somalije Pirati oslobodili porodicu iz Danske Ispovest srpskog mornara: Pirati su me na obalu Arapskog mora pustili bez odeće i obuće Pirati povećali otkup i za srpskog mornara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.