Socijaldemokrati EU za oživljavanje europskog projekta investicijama

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Mar.2016, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijaldemokrati EU za oživljavanje europskog projekta investicijama

PARIZ - Petnaestak čelnika europskih socijaldemokratskih stranaka u subotu je na sastanku u Parizu pozvalo na obnovu europskog projekta kroz investicije kako bi se građanima Europe pružila nada i spriječio uspon krajnje desnice.

Europi prijeti "brisanje", ako hitno ne odgovori "na ekonomsku i socijalnu nužnost", ako propusti stvoriti sigurnost svojih građana i ako ne ponudi "nadu", rekao je francuski predsjednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Francois Hollande, organizator socijaldemokratskog sastanka.

"Socijalnog konsenzusa ne može biti ako su milijuni mladih ljudi bez posla", rekao je njemački vicekancelar, Sigmar Gabriel. Pozvao je na "novi pakt solidarnosti u Europi" i zauzeo se za to da eurozona uspostavi vlastiti proračun "kojim će se financirati rast i zapošljavanje".

Dan uoči pokrajinskih izbora u Njemačkoj, što će biti prvi test za kancelarku Angelu Merkel koja trpi kritike zbog svoje politike otvorenih vrata prema izbjeglicama, Gabriel je rekao da panici nema mjesta. "Sutra ćemo vidjeti da će velika većina birača glasati za demokratske stranke", rekao je uvjeren da će ekstremisti ostati na 10 posto podrške.

Talijanski premijer Matteo Renzi ocijenio je da je "Europa predugo bila shvaćena samo kao mjesto na kojem vlada štednja, a nema mjesta nadi, razvoju, rastu. "Danas u Europi trebaju nam znanje, istraživanje, inovacije, a ne samo dugovi, financije i banke", rekao je.

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je sudjelovao kao promatrač jer je iz stranke radikalne ljevice, drži da progresivne snage trebaju biti jedinstvene u borbi protiv "politika štednje". One trebaju "izgraditi zid protiv ekonomske politike koja priprema teren za krajnju desnicu", rekao je Cipras.

Sudionici sastanka bili su i austrijski premijer Werner Feymann, portugalski Antonio Costa, šefica europske diplomacije Federica Mogherini, europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

"Svi su govorili o ulaganjima, ljudskom kapitalu - obrazovanju, edukaciji, mladima... modernizaciji gospodarstva ili sigurnosti, oni hitno traže "inteligentnu proračunsku fleksibilnost", a u budućnosti "upostavu posebnog proračuna eurozone", rekao je diplomatski izvor.

Hollande je u nekoliko navrata okupio socijaldemokratske kako bi se pripremili za summite Europske unije. Subotnji sastanak bio je radi pripreme za summit EU-a 17. i 18. ožujka u Bruxellesu na kojem će se pokušati s Turskom dogovoriti sporazum o migrantima koji preko Turske ulaze u EU. Ranije u subotu Hollande je isključio bilo kakav ustupak Turskoj glede ljudskih prava ili boravišnih viza za njezine građane u Europskoj uniji u zamjenu za jamstva o kontroli priljeva migranata.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.