Snažna podrška evrointegracijama

Izvor: RTS, 04.Dec.2012, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažna podrška evrointegracijama

Snažno podržavam ulazak Srbije u EU, rekao za RTS ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i istakao da su odnosi Amerike i Srbije dobri. Srpski političari moraju da rade ono što je u srpskom nacionalnom interesu, čak i ako to podrazumeva razgovore sa ljudima koje oni baš ne vole, rekao Kirbi.

Uprkos haškim presudama, srpski političari moraju da vode računa o srpskim intersima i da razgovaraju čak i sa onima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa kojima to ne žele, poručuje američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi. On je danas posetio RTS, informisao se o značaju Medijskog javnog servisa i izazovima sa kojima se suočava u poslovanju, pre svega u finansiranju. 

Ovde možete pročitati intervju sa ambasadorom Majklom Kirbijem

Posle razgovora s rukovodstvom kuće i obilaska Televizije, ambasador Kirbi dao je intervju, u kojem je govorio i o američko-srpskim odnosima i važnosti evropskog puta Srbije. Sa Kirbijem je razgovarao Bojan Brkić.

Američki abasador rekao je da snažno podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju jer smatra da će mladima dati mnogo više mogućnosti.

"Živeo sam u šest članica EU. Mislim da su ekonomske promene ogromne, uprkos teškoćama koje sada vidimo u Španiji i Grčkoj, i zato je budućnost Srbije mnogo bolja u Uniji nego van nje. Zato snažno podržavam vaše članstvo jer mislim da mladima u Srbiji daje mnogo više mogućnosti, privlači strance da dođu ovde i traže posao. Dakle, ja sam veliki simpatizer Unije, iako Amerika nije članica", rekao je Kirbi.

Odgovarajući na pitanje kako SAD namerava da razvija bilateralne odnose sa Srbijom, imajući u vidu problem Kosova i tešku prošlost naših odnosa, Kirbi je odgovorio da prošlost jeste teškam ali "ako odemo malo dalje u nju, ona se popravlja".

"Ne treba uzimati samo nedavne epizode kao našu celu zajedničku istoriju. Ima istorije i pre događaja iz devedesetih i 1999. godine. Rekao bih da danas imamo dobre odnose", kaže Kirbi.

Američki ambasador rekao je da je državna sekretarka, kada je bila u Beogradu, imala odlične razgovore i sa premijerom Dačićem i sa predsednikom Nikolićem.

"Odnosi su, dakle, dobri, a kao što znate, sutra idem u Vašington da bih prisustvovao poseti potpredsednika Vlade gospodina Vučića tokom koje će se on sastati sa našim sekretarom odbrane gospodinom Panetom. Dakle, naši odnosi su dobri i mi radimo zajedno", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, srpski političari moraju da rade ono što je u srpskom nacionalnom interesu, čak i ako to podrazumeva razgovore sa ljudima koje, kako kaže, oni baš ne vole.

"U prošlosti se ni premijer Srbije gospodin Dačić i gospodin Tači nisu sjajno slagali, pa danas vode produktivan dijalog. Srpske vlasti moraju da rade ono što je dobro za Srbiju. Ukoliko to podrazumeva razgovore sa ljudima koji im se ne sviđaju, ukoliko će to Srbiju odvesti tamo gde ona želi da bude, mislim da će oni doneti tu tešku i ispravnu odluku", istakao je Kirbi.

Američki ambasador naglasio je da u politici i diplomatiji razgovarate s onim s kim morate, a ne uvek sa onim ko vam se sviđa.

"Mislim da će Srbija doneti dobru odluku da razgovara s kim mora", izjavio je Majkl Kirbi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kirbi podržava ulazak Srbije u EU

Izvor: Akter, 04.Dec.2012

Ambasador SAD Majkl Kirbi rekao je da snažno podržava ulazak Srbije u EU, kao i da srpski političari moraju da rade ono što je u srpskom nacionalnom interesu čak i ako to podrazumeva "razgovore sa ljudima koje baš ne vole"

Nastavak na Akter...

Kirbi: Srpski političari da razgovaraju i sa onima koje ne vole

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Dec.2012

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da, uprkos haškim presudama, srpski političari moraju da vode računa o srpskim interesima i da razgovaraju čak i sa onima sa kojima to ne žele.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Snažna podrška evrointegracijama

Izvor: RTS, 05.Dec.2012, 06:16

Snažno podržavam ulazak Srbije u EU, rekao za RTS ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i istakao da su odnosi Amerike i Srbije dobri. Srpski političari moraju da rade ono što je u srpskom nacionalnom interesu čak i ako to podrazumeva razgovore sa ljudima koji oni baš ne vole, rekao Kirbi...Uprkos...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.