Smrtne kazne u Iranu

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtne kazne u Iranu

U Iranu obešeno 12 zatvorenika zbog raznih zločina. I pored zabrinutosti EU, prošle godine na hiljade osuđeno na smrt, kazna izvršena nad stotinama osuđenika.

Ukupno 12 osuđenika je obešeno danas u Čirazu, na jugu Irana zbog šverca droge, otmice i oružanog napada, prenela je agencija Mehr.

Sedam švercera droge je obešeno u zatvoru Čiraza, a pet osoba, optuženih za silovanje, otmicu i oružani napad, obešeno je javno, dodala je agencija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Od početka godine tri osobe su obešene u Kermanšahu, na zapadu zemlje.

Evropska unija je 6. januara izrazila zabrinutost zbog broja egzekucija u Iranu 2011. godine, kada je nekoliko hiljada zatvorenika osuđeno na smrt.

Prema procenama Frans presa, prošle godine obešeno je 277 osuđenika, dok organizacija Hjuman rajts voč navodi da je 2010. godine bilo 388 egzekucija,

Iran je jedna od zemalja koja sprovodi najveći broj smrtnih kazni, zajedno s Kinom, Saudijskom Arabijom i SAD.

Prema islamskom (šerijatskom) zakonu, smrtna kazna se može dobiti za ubistvo, silovanje, oružanu krađu, šverc droge i preljubu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.