Složen proces ratifikacije SSP-a

Izvor: B92, 14.Jun.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Složen proces ratifikacije SSP-a

Beograd -- Zeleno svetlo za ratifikaciju SSP-a Srbije i EU samo je prvi korak složenog procesa ratifikacije tog dokumenta koji može potrajati mesecima, pa i godinama.

Ministari spoljnih poslova zemalja EU odmrzli su danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je bio pod blokadom zbog saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Posle današnjeg sastanka u Luksemburgu na potezu su parlamenti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 27 zemalja koji treba da ratifikuju ovaj dokument.

Procedura ratifikacije u 27 parlamenata nije oročena i može da potraje, kao što je bio slučaj sa Hrvatskom, koja je čekala dve i po godine da se proces ratifikacije završi.

Neke zemlje su doduše već nagovestile da će hitno ratifikovati SSP. Prema najavama to će prvi uraditi parlamenti Španije i Italije.

"Italijanski stav je da je došlo vreme da se ratifikuje SSP i ujedno razmotri zahtev za dobijanje statusa kandidata koji je podnela Srbija", izjavio je šef diplomatije Italije Franko Fratini koji kaže da u Rimu o tome postoji saglasnost.

I u Madridu, koji upravo završava polugodišnji mandat predsedavajućeg EU, najavili su da će uskoro ratifikovati SSP Srbije sa Unijom.

Kada Savet ministara EU bude prihvatio zahtev za članstvo Srbije, sledeći korak u procesu evropskih integracija biće procena da li je zemlja ispunila političke i ekonomske kriterijume, kao i da li je sposobna da na sebe preuzme obaveze koje članstvo u Uniji podrazumeva.

Ti kriterijumi su veoma jasno postavljeni i od svake zemlje očekuje se potpuno sprovođenje reformi u skladu sa njima.

Evropska komisija trebalo bi, zatim, da iznese pozitivno mišljenje, na osnovu ranije upućenog Upitnika, zvaničnog instrumenta kojim EU ocenjuje da li je zemlja spremna za početak procesa pristupanja.

Broj pitanja u Upitniku razlikuje se od zemlje do zemlje: za Hrvatsku je, na primer, bio 4 500 a za Crnu Goru 2 178 pitanja.

Proces ratifikacije SSP-a između Srbije i EU najverovatnije će potrajati, naročito u zemljama članicama EU, kao što su Holandija i Belgija - u kojima se posle vanrednih izbora suočavaju sa političkom krizom oko formiranja koalicionih vlada, što će proces proširenja EU usporiti i, na jedno vreme, potisnuti u drugi plan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.