Slovenija gura Srbiju na dnevni red

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 12.Sep.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija gura Srbiju na dnevni red

Brisel -- Slovenija bi sutra mogla da predloži Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata.

Iako u sedištu EU za sutra nije planirano da se raspravlja o kandidaturi Srbije Slovenija bi šefovima diplomatija mogla da progura kandidaturu Srbije na dnevni red.

Šefica kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević napominje da evropski ministri mogu ipak odlučiti da raspravljaju i o pitanjima koja se inicijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne nalaze u okviru planiranih tema.

Šefovima diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu biti predloženo da se Evropskoj komisiji naloži da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

To će učiniti slovenački ministar inostranih poslova Samuel Žbogar, koji je izjavio da "Evropska unija, naime, mora poslati pravi signal" Srbiji posle zajedničkog pristupa Beograda i Unije pitanju Kosova u UN.

Šefica Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da je od svega najvažnije obnavljanje parnerskih odnosa Beograda i Brisela.

"Sutrašnji sastanak Saveta ministara je kratak sastanak koji je usmeren na pripremu Evropskog saveta koji će se održati kasnije tokom nedelje. Zapadni Balkan nije na dnevnom redu ali naravno ministri spoljnih poslova, naročito u svetlu pozitivnih događaja od kraja prošle nedelje, mogu odlučiti da o nečemu raspravljaju”, objašnjava ona.

Srbija treba da dobije ono što je davno zaslužila - da postane deo evropske porodice država, kaže potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

"Očekujemo korak napred ka Evropskoj uniji. To u suštini ne bi trebalo da ima veze sa onim što je urađeno u Generalnoj skupštini UN ali sa druge strane, sigurno je da svi oni koji od Srbije očekuju konstruktivan prilaz bi morali da imaju sve to u vidu kada donose ovakve odluke u narednom periodu”, smatra Dačić.

Srpska kandidatura nametnula se kao tema tokom prethodna dva dana neformalnih razgovora evropskih šefova diplomatija u Briselu.

Posle usaglašavanja stavova o rezoluciji pred Ujedinjenim nacijama, brojni ministri ocenili su da ovakav znak dobre volje Beograda ne sme proći nenagrađeno i da bi trebalo uputiti aplikaciju za članstvo Evropskoj komisiji, a zatim i Srbiji dati status kandidata.

Ipak, kako kaže Milica Delević, proces pristupanja EU ne treba nikako posmatrati kao trgovinu.

"Meni se čini da nije dobro nikakav napredak u evropskim integracijama posmatrati kao trgovinu zato što onda ako ga nema ste abolirali sve odgovorne zato što nema reformi i kažete nije bilo ničim da se trguje. Mislim da ono što se desilo je uspostvaljanje partnerskog odnosa koji stvara jednu povoljniju političku klimu. U takvoj političkoj klimi odluke o Srbiji doživljavaju se kao nešto nesporno”, ocenjuje Delevićeva.

Pozitivni signali od brojnih zemalja EU

Pozitivne signale poslali su austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger koji očekuje skori rezultat i prosleđivanje srpske aplikacije Evropskoj komisiji, a javnu podršku ubrzavanju procesa dali su i Nemački, španski, belgijski i slovenački šefovi diplomatije.

Austrijski ministar je rekao da je ishod razgovora između Beograda i Brisela "sjajan znak saradnje" i da sada treba poslati "dobar signal" Srbiji - da može da bude "mnogo bliža Uniji" i da se njegova zemlja zalaže za prosleđivanje srpske aplikacije Komisiji.

"Mi to podržavamo. Na zvaničnom sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak ćemo razgovarati o tome. Mislim da ćemo uskoro imati rezultat", rekao je on.

Šef španske diplomatije Migel Angel Moratinos, takođe je ukazao da se put Srbije ka članstvu u EU mora ubrzati i da se odlaganje davanja statusa kandidata Beogradu ne sme više odlagati, nego da se mora omogućiti početak pregovora o članstvu kao i svakoj drugoj balkanskoj državi.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da, nakon usvajanja u UN rezolucije Srbije i EU o mišlju MSP, očekuje da aplikacija Beograda za članstvo u EU bude prosleđena na razmatranje Evropskoj komisiji, ali da ne zna kada bi to moglo da bude učinjeno.

Šef belgijske diplomatije Steven Vanakere, čija zemlja trenutno predsedava Unijom, takođe, nije želeo da direktno odgovori na pitanje o tome da li će sada doći do ubrzavanja procedure za dobijanje statusa kandidata za Srbiju.

"Imamo puno poštovanje za napor koji je učinjen kako bismo došli do rezolucije koja je prihvatljiva za sve, i to ne samo napore EU, nego i Srbije. Belgijska diplomatija smatra da ovakvi napori ne mogu ostati nenagrađeni", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.