Slovačka iznenadila EU

Izvor: S media, 30.Maj.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka iznenadila EU

"Slovačka ostvaruje jedan od najvećih oporavaka u evrozoni i ima relativno visoku stopu rasta u poređenju sa ostalim zemljama u tom regionu", ukazala je šef misije MMF u Slovačkoj Darija Zaharova.

Slovački ministar finansija Peter Kazimir je rekao da je nova levičarska vlada odlučna da smanji javni deficit na ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2013, u skladu sa propisom Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << unije o deficitu, prenela je agencija AFP.

Rusija još veruje u evro

Kome dugujemo najviše?

Srpski krompir dobio zeleno svetlo

Ekonomija Slovačke, zemlje sa 5,4 miliona stanovnika, koja se oslanja na proizvodnju automobila i elektronike, ostvarila je rast 2011. od 3,3 odsto, manji od jačanja od 4,2 odsto u 2010. MMF je pohvalio slovačke mere konsolidacije, ukazavši da "one treba da budu usmerene na podsticanje rasta".

Vlada premijera Roberta Fica je obećala da će skresati javni deficit sa očekivanih 4,6 odsto BDP ove godine, na cilj u EU od tri odsto u 2013.

Njegov paket mera štednje uključuje povećanje poreza na banke, na bogate i na korporacije, kao i reformu penzionog sistema.

Izvor:Tanjug foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.