Slovačka imala najveći privredni rast u EU

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jun.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka imala najveći privredni rast u EU

Slovačka privreda je u prvom tromesečju ove godine ostvarila najveći rast među zemljama Evropske unije, od 4,8 odsto na godišnjem nivou, dok je na kraju prošle godine imala pad od 2,6 procenata, objavio je slovački zavod za statistiku.

Bruto domaći proizvod (BDP) Unije je porastao za pola procenta, a u četvrtom tromesečju 2009. bio u padu za 2,3 odsto, prenela je agencija CCTK. Početak ove godine u Slovačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je obeležio rast spoljnotrgovinske razmene. Izvoz je povećan za 16,8 odsto, uvoz za oko deset odsto. Javna potrošnja je porasla za 6,2 odsto, ali i dalje zaostaje potrošnja domaćinstava. Ona je porasla samo 0,4 odsto.

Prema ažuriranoj proceni zavoda za statistiku, u prva tri ovogodišnja meseca u Slovačkoj je BDP iznosio 15,07 milijardi evra, što po aktuelnim cenama predstavlja rast od 2,8 odsto. Privreda je tokom prvog tromesečja u odnosu na prethodno, bila bolja za 0,8 odsto.

Međutim, istovremeno je nezaposlenost dostigla stopu od 15,1 odsto, što je najviše od kraja 2005. godine. U poslednjem kvartalu, lane, prema podacima zavoda za statistiku, nezaposlenost je bila 13,9 odsto.

Broj ljudi bez posla je povećan zbog otpuštanja u firmama kao posledica svetske ekonomske krize. Iako je Slovačka ponovo ostavirla rast privrede, ekonomija neće moći da obezbedi dovoljno novih radnih mesta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.