Slovačka će podržati Srbiju u Briselu

Izvor: S media, 08.Dec.2011, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka će podržati Srbiju u Briselu

Slovačka će se danas i sutra na samitu Evropske unije u Briselu zalagati za dodeljivanje statusa kandidata za EU Srbiji i zato što bi se time učvrstio proreformski trend u korist celog Balkana, izjavio je danas šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda.

Brisel: Samit EU o budućnosti zone evra

Nemci uz podršku Holanđana postavili nov uslov za Srbiju

Ministar je pred početak samita u izjavi agenciji TASR naglasio da su i Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Crna Gora ostvarile dovoljan napredak od poslednjeg izveštaja Evropske komisije i da mogu da krenu u sledeću fazu integracionog procesa.

"Srbija je za poslednjih godinu dana ostvarila veliki napredak u ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena i zahteva procesa stabilizacije i pridruživanja. Usvojila je više važnih zakona i mera, takodje je suštinski poboljšala saradnju s Haškim tribunalom. Obnovila je dijalog s Kosovom", rekao je Dzurinda.

Šef slovačke diplomatije je naveo da svaka članica EU o predlogu Evropske komisije odlučuje prema vlastitom nahodjenju, ali i dodao da stav da je Srbija zaslužila da bude kandidat nema samo Slovačka.

Evropska unija pozdravlja najnovije pozitivne rezultate u dijalogu Beograda i Prištine.

I Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe pozvao je vlade zemalja Evropske unije da Srbiji daju status kandidata za prijem u Uniju.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.