Izvor: Glas javnosti, 20.Feb.2013, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće nedelje rezultati analize mleka

BEOGRAD - Sredinom sledeće nedelje država će dobiti rezultate uzoraka mleka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić.

"Mi imamo pet akreditovanih laboratorija. Međutim, sve laboratorije primenjuju takozvanu skrinig metodu ispitivanja na osnovu koje potvrda ne može da se izvrši u našoj zemlji i zato šaljemo uzorke u Evropsku Uniju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rekao je Krnjajić.

Na pitanje šta će država uraditi ukoliko rezultati pokažu da postoji veće prisustvo alfatoksina, on je istakao da će država "ukloniti potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača" i dodao da su do sada preventivno povučene sve serije sumnjivog mleka.

On je istakao da je ministarstvo u okviru godišnjeg monitoringa, radilo analize 103 uzorka mleka u decembru i 40 u januaru, što za Krnjajića znači da je "alfatoksin ušao u ishranu u februaru".

Na juče održanom sastanku sa predstavnicima proizvođača mleka naloženo je obustavljanje dopremanja kontaminirane hrane za životinje. "Nakon tri dana od prestanka dopremanja kontaminirane hrane, uklanja se alfatoksin u mleku životinja", istakao je Kranjajić.

On je rekao da je radna grupa ministarstva naložila i sastavljanje Pravilnika, ali i u Upustva za prizovđače kako da spreče unošenje alfatoksina u ishranu.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je u utorak da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU. Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao dazdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

Beta/RTS

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.