Slabe tačke Rezolucije o Srbiji: Korupcija, pravosuđe, sloboda medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2017, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabe tačke Rezolucije o Srbiji: Korupcija, pravosuđe, sloboda medija

Rezolucija o Srbiji koju bi Evropski parlament trebalo da usvoji ove sedmice u Strazburu ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o člastvu u EU.

U tekstu izvestioca Dejvida Meklaister, koji je prethodno usvojio Spoljnopolitički odbor EP, zaključuje se da se Srbija nalazi na pravom putu približavanja EU.

"Evropski parlament pozdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istrajno angažovanje Srbije na putu ukljucivanja u EU i njen angažovan, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima", stoji u Nacrtu Rezolucije o Srbiji o kojoj će se sutra raspravljati na plenarom zasedanju Evropskog parlameta u Strazburu.

Pored početne ocene da je zemlja u 2016. godini otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pokrenula "ključna poglavlja u približavanju EU", u tekstu Nacrta poziva se i na otvaranje "dodatnih poglavlja koja su tehnički spremna".

Istovremeno, ovom Rezolucijom se od Srbije se traži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, promocije nezavisnog sudstva, zaštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.

U tekst Rezolucije o Srbiji o kome će poslanici Evropskog pralameta glasati u sredu navodi se da je u Srbiji u 2016. godini primećen napredak u oblasti reforme pravosuđa, ali i naglašava da "nezavisno sudstvo još nije osigurano u praksi".

Istovremeno se izražava zabrinutost zbog nedostatka napretka Srbije u borbi protiv korupcije, poziva na primenu nacionalne strategije u ovoj oblasti, kao i usvajanje zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Evropski parlament pozdravlja i napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali se od vlasti u zemlji posebno traži "brzo rasvetljavanje slučaja Savamala".

Srbija se poziva da obezbedi primenu zakonodavstva u oblastima obrazovanja nacionalnih manjina, upotrebi jezika, njihovoj zastupljenosti u javnoj adminitraciji, kao i pristup medijima i verskim službama na jeziku manjina.

Kao oblast gde napredak nije ostvaran, Evropski parlament navodi medijske slobode i slobodu izražavanja u Srbiji

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evropski parlament u sredu glasa o Nacrtu rezolucije o Srbiji

Izvor: RTS, 12.Jun.2017

Rezolucija o Srbiji koju bi Evropski parlament trebalo da usvoji u toku nedelje u Strazburu ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o člastvu u EU. . U tekstu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.