Siva ekonomija zacrnila budžet

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siva ekonomija zacrnila budžet

Češka mora da doplati 196 miliona evra u zajedničku kasu EU, zbog loše procene priliva od sive ekonomije. Češka u BDP uračunavala samo prihode od prostitucije i šverca cigareta.

Češko Ministarstvo finansija mora da pronađe 196 miliona evra, koliko, više od prvobitno predviđenog, mora da uplati u kasu Evropske unije. Prema pravilima EU, prilikom revizije bruto domaćeg proizvoda uračunavaju se i prihodi od sive ekonomije.

"Kada smo obavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novi proračun na zahtev Brisela, povećan je ne samo BDP već i bruto nacionalni dohodak na osnovu koga se izračunava koliko država uplaćuje u zajedničku kasu EU", rekao je za Hospodaržske novine zamenik ministra finansija Jan Gregor.

Češki kancelarija za statistiku i do sada je u BDP uračunavala procene prihoda od sive ekonomije, ali samo od prostitucije i šverca cigareta.

EU je promenila metodu obračuna i zahteva da se u BDP nađu i procene prihoda i iz drugih oblasti sive ekonomije - između ostalog i šverca droga, ili rada na crno.

"Ponovo se računalo u celoj Uniji. Mogu da kažem da smo prema mojim informacijama najgori mi i Finska", rekao je Gregor.

Novac koji Češka mora neočekivano da uplati Briselu povećaće za 0,1 odsto deficit državnog budžeta za ovu godinu i podići ga na 3,8 odsto BDP-a.

Sledeća revizija plaćanja u zajedničku evropsku kasu očekuje članice EU 2014. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.