Simić: Mišćevićeva logično rešenje

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Mišćevićeva logično rešenje

Beograd -- Predrag Simić izjavio da je logično da Tanja Miščević bude postavljena na mesto šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u EU, jer je stručna.

"Miščević je od samog početka bila među prvih četvoro-petoro kandidata i sasvim je logično da ona dođe na tu funkciju", rekao je za RTS profesor Fakulteta političkih nauka.

Navodeći da je njenim imenovanjem nađeno rešenje koje po stručnosti odgovara, on je istakao da je pitanje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li će se pregovaraču dati ono ovlašćenje koje mora imati, a to je da određuje agendu vlade.

"Kada je u pitanju stručnost Tanje Miščević ona sigurno ne nedostaje, ono što će biti potrebno jeste moć koju moraju dati predsednik ili potpredsednik vlade, odnosno vlada", rekao je Simić.

On je podsetio da ćemo od sada pa do narednih iks godina pregovarati o 35 poglavlja, što znači da ćemo u tim poglavlja najpre imati skeniranje situacije, evaluaciju od jedne do druge oblasti, kao i da treba da prihvatimo da čitav pravni, ekonomski i finansijski sistem bude kompatibilan, usaglašen sa sistemom EU.

Prema njegovim rečima, to u praksi znači da će, kao kod Slovenaca i Hrvata svakog četvrtka na zasedanju vlade prva tačka dnevnog reda biti upravo harmonazicija.

"Tu će prvu tačku određivati upravo vođa tima koji vodi pregovore, jer će njegovo biti da se stara o harmonizaciji naših propisa", rekao je Simić.

Kada je u pitanju proces rekonstrukcije, Simić je naveo da se ta priča privodi kraju.

"Našom političkom scenom očigledno da vladaju dve stranke, odnosno njihova dva lidera koji su neprikosnoveni. To je za njih dobra vest, ali je loša vest da će oni morati i da ostanu na tom mestu i da ispune obećanja koja su visoka", rekao je Simić.

On je dodao i da je loša vest to što partije opozicije još prolaze kroz svoju krizu i očigledno je da na toj strani nemamo odgovarajuću protivtežu, odnosno neke nove, sveže ideje.

Prema njegovim rečima, iznenađujuće je da se kao jedina prava partija opozicije formirala partija koja je deo vladajuće koalicije PUPS, koji zauzima mesto leve partije političkog pokreta.

On je ocenio i da rekonstruisanu vladu očekuju tri testa - izbori na KiM u novembru, početak pregovara u januaru i u martu, a u aprilu prvi ekonomski rezultati rekonstruisane vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Simić: Miščević logično rešenje

Izvor: Blic, 02.Sep.2013

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je danas da je sasvim logično da Tanja Miščević bude postavljena na mesto šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i dodao da je ona stručna, ali da je sada pitanje da li će dobiti ovlašćenja koja mora...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.