Sili: Mađarska podržava Srbiju na putu u Evropsku uniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2009, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sili: Mađarska podržava Srbiju na putu u Evropsku uniju

BUDIMPEŠTA/NOVI SAD - Predsednica parlamenta Mađarske Katalin Sili, u razgovoru s predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem, istakla je punu podršku naporima Srbije za što skorije priključenje evropskim integracijama, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Kako se navodi u saopštenju, Sili je u jučerašnjem razgovoru sa Egerešijem u Budimpešti, takođe, ocenila da je donošenje Statuta Vojvodine u skladu sa evropskim vrednostima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Egereši je obrazložio predstojeće aktivnosti na predstavljanju tog dokumenta u većim gradovima Srbije, koje će biti organizovane u saradnji sa republičkom Skupštinom i njenom predsednicom Slavicom Đukić - Dejanović.

On je istakao da očekuje da će republički parlament već početkom marta dati saglasnost na pokrajinski Statut, kako bi Vojvodina mogla da nastavi nesmetan razvoj, kao moderan, građanski i evropski region.

Predsednik vojvođanske skupštine je kazao da je tokom razgovora predsednica Sili dala punu podršku što skorijem stavljanju građana Srbije na belu šengen listu, kao i da je mađarska spremna da, čim se za to steknu uslovi, podrži Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

U razgovoru sa Silijevom, Egereši je rekao da je, na osnovu dosadašnje dobre saradnje Vojvodine i Mađarske, koja je rezultirala potpisivanjem Okvirnog sporazuma o saradnji parlamenata Srbije i Mađarske, inicirao potpisivanje takvog sporazuma i s parlamentom Slovenije, kao i da namerava da to učini i u drugim državama bivše SFRJ.

Razgovarano je i o konkretnim koracima intenziviranja parlamentarne saradnje, pre svega, kroz saradnju parlamentarnih odbora i, kako je navedeno u saopštenju, Egereši je tim povodom izjavio da će predsednik Spoljnopolitičkog odbora mađarskog Parlamenta Žolt Nemet posetiti Skupštinu Vojvodine 18. i 19. februara.

On će, tom prilikom, razgovarati sa članovima Odbora Skupštine Vojvodine za evropske integracije i međunarodnu regionalnu saradnju, a prema Egerešijevoj izjavi, za 9. i 10. april planiran je susret članova odbora dvaju parlamenata za privredu i susret privrednika Mađarske i Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.