Šiitska opozicija odbila poziv kralja Bahreina na dijalog

Izvor: Blic, 19.Feb.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiitska opozicija odbila poziv kralja Bahreina na dijalog

MANAMA, BRISEL - Glavni šiitski opozicioni blok u Bahreinu odbio je danas poziv na dijalog koji je svim strankama uputio kralj Hamad bin Isa al Kalifa da bi se okončali nemiri u ovoj ostrvskoj državi u Persijskom zalivu. Šefica diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton ocenila je danas u Briselu da dijalog između vlasti i opozicije u Bahreinu treba da počne što je pre moguće i izazrila zabrinutost zbog nemira u toj zemlji.

Ketrin Ešton je izrazila duboku uznemirenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "zbog upotrebe sile vlasti prema demonstrantima".

"Dijalog koji je najavio princ, prestolonaslednik Salma Ben Hamad Al Kalifa, treba da počne što je pre moguće", navodi se u saopštenju šefice diplomatije EU i dodaje da u Bahreinu treba poštovati osnovna ljudska prave, među kojima su sloboda izražavanja i okupljanja.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je u telefonskom razgovoru sa bahreinskim kraljem na uzdržanost i rekao da Bahrein, blizak saveznik SAD, mora da poštuje "univerzalna prava" svog naroda i prihvati "sadržajnu reformu".

Vojska Bahreina pucala je sinoć na demonstrante, dok se princ oglašavao na državnoj televiziji i obećao dijalog sa opozicijom.

"Mislimo da ne postoji ozbiljna volja za dijalog, jer je vojska na ulicama", rekao je Ibrahim Matar, član bloka Vefak koji je u četvrtak napustio parlament.

Matar je rekao da će vlasti morati da "prihate koncept ustavne monarhije" i povuku vojnike sa ulica pre nego što dijalog počne.

Šiitski opozicioni vođa u Bahreinu Abdel Džalil Halil Ibrahim zatražio je ostavku vlade i povlačenje vojske sa ulica Maname, kao uslov da opozicija prihvati poziv za dijalog sa vlastima.

"Kako bismo pokrenuli dijalog, vlada treba da podnese ostakvu, a vojska da se povuče sa ulica Maname", izjavio je Ibrahim, vođa Vefaka, glavne opozicione šiitske partije u Bahreinu.

U protestima koji su počeli u ponedeljak poginulo je najmanje pet ljudi, a više od 200 je povređeno.

"Za sada ovo nije dijalog, već govor oružja", dodao je on, aludirajući na sukobe između vojske i demonstranata u kojima je sinoć najmanje 95 osoba povređeno.

Demonstranti od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi.

Mnogi demonstranti traže od vlade da obezbedi više radnih mesta i oslobodi političke zatvorenike, a neki traže i da cela dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.