Siguran put ka EU

Izvor: RTS, 28.Jan.2011, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siguran put ka EU

Uoči odlaska u Brisel gde će predati odgovore na Upitnik Evropske komisije, premijer Mirko Cvetković poručio da će do kraja mandata Vlade, proces približavanja EU postati nepovratan. Srbija će do kraja godine završiti sve obaveze u vezi sa dobijanjem statusa kandidata.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uveren je da će Srbija do kraja mandata njegove Vlade načiniti suštinski iskorak u evrointegracijama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čime će proces približavanja EU postati nepovratan.

Premijer je uoči odlaska u Brisel, gde će komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu predati oko 2.500 odgovora na Upitnik Evropske komisije, rekao da na narednim izborima neće dominirati dilema "za ili protiv EU".

"U trenutku kada je Vlada formirana", podsetio je premijer, "Srbija je bila u početnom stadijumu odnosa sa EU, ali je za manje od tri godine napravljen ogroman napredak - počela je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, liberalizovan vizni režim i, konačno, dobijen Upitnik Evropske komisije".

"U ponedeljak ću predati odgovore komesaru Fileu. Ubeđen sam da ćemo dobijanjem statusa kandidata učiniti ključni pomak u evropskim integracijama", rekao je Cvetković.

Prema njegovom uverenju, Srbija će do kraja godine završiti sve obaveze u vezi sa dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Naš plan jeste da krajem ove kalendarske godine završimo sa svim poslovima koji su nužni da dobijemo mišljenje koje će moći da bude osnova za dobijanje statusa kandidata. Odgovore na dodatna pitanja poslaćemo vrlo brzo, možda i za mesec dana pošto ih dobijemo, ali je pitanje koliko će biti potrebno Evropskoj komisiji da prouči dobijene odgovore i formuliše nova pitanja", rekao je premijer.

Cvetković je ukazao da proces evrointegracija ima dve linije - jedna je Upitnik i tu je Srbija pokazala priličnu efikasnost, dok je druga proces reformi koje moraju biti sprovedene do dobijanja konačnog mišljenja Evropske komisije.

"Taj drugi deo radi se paralelno i tiče se usvajanja određenih zakona", dodao je premijer.

Srbija spremna i na dodatna pitanja

Predsednik Vlade uveren je da će dodatnih pitanja biti, jer je to bio slučaj i sa drugim zemaljama regiona, ali nije mogao da predvidi koliko će pitanja dobiti Srbija.

Srbija, međutim, kako je objasnio, već ima formirane radne grupe po pojedinim sektorima kako bi što spremnije i brže odgovorila na novi paket pitanja iz Brisela.

Cvetković smatra da bi bilo idealno kada bi pregovori o punopravnom članstvu u EU počeli istovremeno kada se dobije i mišljenje, a na pitanje da li bi to moglo da se očekuje do narednih parlamentarnih izbora, odgovorio je potvrdno.

"Želimo da se što pre odredi datum pregovora. Idealno bi bilo da to bude istovremeno sa mišljenjem Evropske komisije, ali čak i ako ne bude, učinićemo sve da to bude što pre", rekao je premijer.

Predsednik Vlade Srbije ukazao je i na nastojanja da proces evropskih integracija bude potpuno transparentan. U prilog tome najavio je da će odgovori, koje će predati Fileu, biti objavljeni na veb-sajtu Vlade, kako bi građani koji žele da se o njima informišu to mogli i da učine.

Pisanje odgovora Srbije na pitanja iz Upitnika Evropske komisije je, osim što je taj posao urađen u rekordnom vremenu, prema Cvetkovićevim rečima karakterisala još jedna osobenost - uključivanje nevladinog sektora, što nije urađeno ni u jednoj drugoj državi u procesu evrointegracija.

Pad evroentuzijazma ne zabrinjava

Komentarišući pad evroentuzijazma u Srbiji, o čemu svedoče najnovije ankete, premijer je rekao da ga taj trend ne zabrinjava, jer je zabeležen i u drugim zemljama u procesu približavanja EU.

Kada je reč o istraživanjima javnog mnjenja, premijer je ukazao da je njima istovremeno uočeno da raste uverenje građana da su reforme potrebne, ali tek posredno za ulazak u EU.

Ipak, dodao je, ako se vratimo na pitanje neophodnih reformi koje suštinski, iako neformalno, približavaju Srbiju Evropi i ako se uspe na tim reformama, ne treba imati mnogo briga za budućnost.

"Ova Vlada će to svakako učiniti", obećao je premijer Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer u ponedeljak predaje odgovore na Upitnik

Izvor: S media, 28.Jan.2011

Premijer Mirko Cvetković uručiće u Briselu u ponedeljak, 31. januara, evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu odgovore Srbije na Upitnik Evropske komisije, saopšteno je večeras iz Vlade Srbije...U saopštenju se navodi da će odgovori na Upitnik biti uručeni u cilju pripreme mišljenja...

Nastavak na S media...

MIRKO CVETKOVIĆ: ČEKAMO STATUS KANDIDATA

Izvor: Kurir, 29.Jan.2011, 08:49

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uveren je da će Srbija do kraja mandata njegove vlade načiniti suštinski iskorak u evrointegracijama, čime će proces približavanja EU postati nepovratan. On je uoči odlaska u Brisel, gde će komesaru za..BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko...

Nastavak na Kurir...

Srbija predala odgovore na Upitnik

Izvor: S media, 29.Jan.2011

Premijer Srbije Mirko Cvetković uručio je danas u Briselu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu odgovore na Upitnik Evropske komisije o sprovedenim reformama i ispunjavanju uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.