Si: Kina hoće saradnju sa EU

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 16:12

Si: Kina hoće saradnju sa EU

"Kina je voljna da sarađuje sa Evropskom unijom (EU) na ponovnom pokretanju razmene na svim nivoima i eliminisanju "mešanja" i izazova".

To je izjavio predsednik Kine Si Đinping.

Kina i EU treba da se pridržavaju dijaloga i saradnje, održavaju svetski mir i stabilnost i promovišu zajednički razvoj i prosperitet, rekao je Si tokom sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javila je kineska državna telvizija ČTV, preneo je Rojters.

Poseta Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujuci optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sindjangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Obracajuci se novinarima nakon dolaska u Peking, Makron je poručio da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovine i diplomatskih veza sa Kinom i ublaži "spiralu" napetosti izmedju Kine i Zapada.

Neki analitičari su sugerisali da Makron i fon der Lajen mogu da preuzmu ulogu "dobar policajac i loš policajac" u Pekingu, sa druželjubivim Francuzom koji promoviše "resetovanje" veza i šefa EU koja izlaže teška pitanja i crvene linije u tim odnosima.

"I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od odnosa, medjutim, odnosi EU i Kine su postali kompleksniji poslednjih godina i važno je da zajedno razmotrimo sve aspekte naših odnosa", izjavila je Fon der Lajen pre sastanka sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Li je rekao da je partnerstvo EU i Francuske "nova polazna tačka" i da obe strane treba da se pridržavaju "principa medjusobnog poštovanja i saradnje u kojoj svi dobijaju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.