Severna dimenzija kao inovacioni projekat

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2010, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna dimenzija kao inovacioni projekat

03.11.2010. -

Rusija se zalaže za proširenje formata Severne dimenzije – najvećeg projekta za saradnju zemalja Severne Evrope i Rusije uz učešće struktura iz EU. Ovo je izjavio ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, istupajući na ministarskom sastanku Rusije, EU, Islanda i Norveške u Oslu. Po njegovim rečima, za četiri godine rada forum je dokazao da može da služi kao primer nekonfrontacione saradnje, koristan za realne potrebe ljudi.

Odlučivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << još 2006. godine da sprovodi samostalnu politiku takozvane Severne dimenizje, njegovi učesnici su se dogovrili da ne dotiču pitanja vezana za probleme korišćenja Arktika, već da se koncentrišu na probleme partnerstva u oblasti očuvanja životne sredine, kulture, zdravstva i ekonomije. Danas je sasvim očigledno da saradnja Rusije i EU u Severnoj dimenziji daje doprinos realizaciji ciljeva Partnerstva za modernizaciju Rusije i EU. I od toga država samo dobija.

Ministar je uveren da Severna dimenzija, zasnovana na principima ravnopravnosti, može da služi kao primer za druge inicijative regionalne saradnje između Rusije i susedima iz Evrope.

U okviru Severne strategije uspešno se realizuju mnogobrojni projekti. U prvom redu to se odnosi na energetsku efikasnost. Velike nade Moskva povezuje sa radom u logistici i saobraćaju. Globalno zagrevanje nateralo je mnoge zemlje koje se graniče sa Arktičkim regionom da se ozbiljno zamisle na dkorišćenjem Severnog pomorskog puta. Po rečima Sergeja Lavrova, Severna dimenzija uvežbava inovacioni mehanizam saradnje.

Ruski ministar u toku foruma sastao se sa norveškim kolegom Jonasom Gar Stjoreom. Potpisan je međuvladin sporazum o pojednostavljivanju viznog režima za stanovnike pograničnih teritorija. Uoči pregovora ministar inostranih poslova Norveške poduvkao je da je Moskvi i Oslu vreme da zaborave vremena hladnog rata i da se koncentrišu na realnu saradnju na blago običnih ljudi. Važan primer takve saradnje je sporazum o razgraničenju pomorskog prostranstva između dve zemlje, potpisan 15. septembra u Murmansku. Rešivši problem star 40 godina, države ne samo da su izbile na nov nivo dijaloga, već su i pokazale da je kompromis moguć i pri najsloženijem teritorijalnom problemu.

Između ostalog, razgovarajući sa novinarima, Sergej Lavrov je ocenio razvoj političkog skandala koji je provocirao Japan, vezan za posetu predsednika Dmitrija Medvedeva jednom od ostrva južnokurilskog arhipelaga. Između ostalog, sa opozivom japanskog ambasadora iz Moskve. Evo šta je rekao ministar.

Ambasador Japana u Rusiji nalazi se u službi japanske države i dobija nardbe šta da radi i kuda da ide iz Tokija. Tako da je to njihova unutrašnja stvar. Ali u celini i dalje usijavanje emocija sa japanske strane povodom posete predsednika Dmitrija Medvedeva Kunaširu kod nas izaziva nedoumicu. Demarši, protesti i druga dejstva tim povodom su neprihvatljiva i mi taj stav potvrđujemo.

Sergej Lavrov je rekao da je ujutru razgovarao sa predsednikom i šef države je izrazio zadovoljstvo posetom Kunaširu. Nije malo važno što je u razgovoru sa rukovodiocem MIP Dmitrij Medvedev istakao da su do danas na socijalno-ekonomski razvoj Kurilskih ostrva izdvajana nedovoljna sredstva. Ova situacija će biti na koreniti način ispravljena. Osim toga, u planovima predsednika je poseta drugih ostrva Malog Kurilskog arhipelaga. Uporedo sa tim izvori u Kremlju tvrde da ove posete ne treba da ometu mogući sastanak Dmitrija Medvedeva sa premijerom Japana Naotom Kanom u okviru foruma ATES. Kao što se zna, on će biti održan sredinom novembra u Iokogami.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva odbacila upozorenje Tokija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Nov.2010

Rusija je odbacila upozorenje Japana povodom plana predsednika Dmitrija Medvedeva da obiđe i ostala ostrva Kurilskog arhipelaga koja je Sovjetski Savez zauzeo na kraju Drugog svjetskog rata. "Nije nam potreban savet povodom tog pitanja. To je naša zemlja", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.