Šestorica i Iran: susret održan, rezultata nema

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2011, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šestorica i Iran: susret održan, rezultata nema

23.01.2011. -

Razočaranjem je nazvala visoki predstavnik EU za inostrane poslove i politiku bezbednosti Ketrin Ešton rezultate dvodnevnih pregovora s Teheranom o regulisanju iranskog nuklearnog programa u Istanbulu. Istovremeno je ona izjavila da su vrata za dalji dijalog otvorena.

Kontaktiranje s Iranom je obustavljeno 2009. godine, kada je SB UN osudio Teheran za izgradnju druge fabrike za obogaćivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << uranijuma i nesavesnu saradnju s MAGATE-om. Zabrinutost svetske zajednice izaziva odbijanje iranskog rukovodstva da pruži potpune informacije o svom nuklearnom programu, tim pre što se zaključak inspektora MAGATE-a, koji su radili u Iranu, sastoji u tome što oni nisu našli potvrđivanje vojnog karaktera tog programa, kao i to, što nisu uvereni u njegovoj čisto mirovnoj usmerenosti. Inače, od Teherana se traži ukidanje svih tih sumnji. Radi toga je potrebna saradnja s MAGATE-om da bi se ukinula sumnja o kršenju režima nuklearnog neširenja, a ne jednostavno deklarisanje svog prava na mirovna istraživanja u oblasti nuklearne energije. Upravo od toga su polazili predstavnici šestorice (Rusija, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Nemačka), kada su se dogovarali s Teheranom o susretu u Istanbulu.

Nažalost, strane nisu našle zajedničke tačke. Šestorka nije videla u stavu iranskih predstavnika spremnost da pusti međunarodne inspektore na svoje nuklearne objekte. Teheran, sa svoje strane, i dalje insistira na tome da bilo koji sporazum sa međunarodnom zajednicom mora da bude osnovan na njegovom pravu da koristi atomsku energiju za miroljubive svrhe. Predlozi šestorice su dosta konkretni. O tome je nedavno govorio šef uskog spoljnopolitičkog resora Sergej Lavrov. Njihova je suština u rešenju nuklearnog pitanja putem potpune saradnje Irana s MAGATE-om. Sama činjenica pregovora u Istambulu je važna sama od sebe, - smatra član Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Vladimir Averčev. Dok rade diplomati, postoji uverenje da je proces pod kontrolom, - smatra ekspert.

Očuvanje pregovornog procesa, režima monitoringa od strane MAGATe-a ostavlja neke varijante praćenja razvoja nuklearnogprograma Irana. Ostavlja više mogućnosti da se fiksira prelaz u neprihvatljivu za međunarodnu zajednicu fazu. U tom stanju ćemo ostati dok se u tom krhkom mehanizmu nešto ne polomi.

Termin daljih pregovora nije određen. Šestorica čeka od Teherana pragmatičan odgovor na svoje predloge. Iranci takođe ne žele da zalupaju vrata. Obe strane su svesne da samo političko-diplomatski proces može da vodi konkretnim rezultatima.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/ Truthout.org /cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.