Selaković: Današnji dan od višestrukog značaja za Srbiju

Izvor: Press, 25.Sep.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Današnji dan od višestrukog značaja za Srbiju

"Današnji dan za građene Srbije ima višestruku značaj", rekao je Selaković obraćajući se ekspertima Evropske komisije koji danas srpskoj delegaciji formalno predstavljaju pravne standarde EU u vezi sa poglavljem 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna ljudska prava.
Eksplanatornim skriningom, koji je danas počeo, otvaras se nova etapa na putu Srbije prema članstvu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Evropskoj uniji.

Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.
"Srbija je ovaj dan dugo iščekivala, ali to ne znači da je u tom išsčekivanju spavala”, istakao je ministar.
Selaković je predstavio dosadašnje rezultate tekuće reforme pravosuđa i ukazao da je već dosta učinjeno na ispravljanju grešaka iz prethodnog perioda, a osvrnuo se na i na Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovođenje.
"Današnji eksplanatorni skrining predstavlja priliku da istovremeno, na jednom mestu steknemo pregled sublimirane sadržine ključnih dokumenata koji postavljaju standarde u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava, ali i da dobijemo neophodna pojašnjenja", rekao je on.
Selaković je potvrdio rešenost Ministarstva pravde i državne uprave da započete reforme sprovede do kraja kako bi proces evropskih integracija Srbije bio što efikasniji.
"Nadam se da ćemo sledeće godine u ovo vreme srpsko pravosuđe biti znatno bliže evropskim načelima kojima težimo i da će Srbija biti, kao što je uvek bila, garant ljudskih prava i sloboda", dodao je ministar.
Brojna delegacija Srbije, u kojoj je osim Selakovića i šefica srpskog pregobaračkog tima Tanja Miščević, ostaće u Briselu i sutra, a drugog dana skrininga biće im predstavljeni evropski standardi vezani za poglavlje 24 koje tretira prava, slobode i bezbednost.
Prema rečima, Petera Stana, portparola evropskog komesara za proširenje, u svemu tome "nema ničeg spektakularnog - to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima".
Kako je dodao, za razliku od pregovora ovde je reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Nastavljen eksplanatorni skrining u Briselu

Izvor: Akter, 26.Sep.2013, 11:38

U Briselu je nastavljen eksplanatorni skrining u vezi sa pitanjima koja su obuhvaćena poglavljem 23, a to su pravosuđe i osnovna ljudska prava

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.