Šefčović: Diverzifikacija najbolja garancija za energetsku bezbednost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefčović: Diverzifikacija najbolja garancija za energetsku bezbednost

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčović izjavio je večeras da je za ovaj region važno da u politici energetske bezbednosti bude integrisana sa partnerima iz Evropske unije, kako bi ceo sistem bio snabdeven iz različitih izvora.

Šefčović je na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da je za čitavu Evropu, pa i Srbiju, najbolja garancija za energetsku bezbednost diverzifikacija, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snabdevanje gasom iz više izvora i više ruta.

"Mislim da je za ovaj region važno da bude dobro integrisan sa partnerima u EU kako bi naš ceo sistem bio snabdeven iz različitih izvora kao što je premijer predložio, iz Azerbejžzana jer se na taj način otvaraju mnoge mogućnosti, a siguran sam da će Rusija ostati veoma važan partner", rekao je Šefčović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je ocenio da je potrebno uspostaviti čvrst okvir, dobru međusobnu povezanost između država članica i budućih članica EU, "kako bismo se postarali da iskoristimo značaj evropskog energetskog tržišta".

"Za nas je najvažnije da se postaramo da Srbija ima čvrste garancije sa stanovišta energetske bezbednosti, da ima dovoljno gasa i struje za svoje građane i industriju", rekao je Šefčović.

On je precizirao da su za energetsku bezbednost ovog regiona i čitave Evrope važni tržišni mehanizmi koji će garantovati fer cenu.

"To je šablon koji želimo da ojačamo u Evropi i ovako gledamo na rasprave koje su u toku sto se tiče različitih putanja gasa", precizirao je Šefčović govoreći o najavi izgradnje Tuskog toka i gasovoda preko Azerbejdžana.

Prema njegovim rečima, EU nije ubeđena u komercijalnu stranu odluke da se u potpunosti zatvore tranzitne rute gasa kroz Ukrajinu.

"Nisam razumeo zašto moramo da imamo iznenadnu promenu sa ovakve dobro uspostavljene rute, pogotovo što je isporuka gasa iz Rusijie uvek negde u Evropi, a ne na turskoj granici", rekao je Šefčović.

On je izjavio je da na Srbiju gledaju kao deo projekta energetske unije i da je uveren da će saradnja biti veoma bliska.

Šefčović je naveo da je u razgovoru istakao da energetska unija ne staje na granicama EU i da će raditi sa prijateljima, zemljama kandidatima i da nije čudo što je Srbija prva zemlja u koju je došao u okviru energetske unije.

On je istakao i potrebu gasne interkonekcije sa Bugarskom i posebno zahvalio premijeru Vučiću što je Srbiju učinio liderom u klimatskoj agendi i zaštiti životne sredine.

Kako je rekao zajedno ćemo učiniti da sneg "bude beo, a ne crn" da deca dišu čist vazduh, da voda bude za piće a ne zagađena.

On je ponovio da Srbiju vidi deo projekta energetske unije i poručio da ćemo deliti tehnologije u zaštiti klime i životne sredine.

Šefčović se na početku obraćanja i našalio rekavši da voli da dolazi u Srbiju, između ostalog, i zato što ovde pravilno izgovaraju njegovo ime i prezime.

Očekujem konstruktivan razgovor sa Rusima

Šefčovič je dodao da očekuje konstruktivan razgovor sa ruskim partnerima o isporuci gasa Evropi preko Ukrajine posle 2019. godine i dodao da EK nije dobila odgovarajuće objašnjenje zašto tranzit kroz tu zemlju treba da bude prekinut.

Kako je rekao, očekuje da će se pronaći rešenje koje će biti komercijalno prihvatljivo i koje će doprineti energetskoj sigurnosti evropskih zemalja.

"To je gasni sistem koji je funkcionisao decenijama, koji je snabdevao zapadnu i centralnu Evropu na veoma pouzdan način i zato ne vidimo ekonomsku opravdanost takve odluke i ne smatramo da tako važna odluka treba da nam bude saopštena samo preko medija", rekao je on.

Šefčovič je dodao da je poznato da sve evropske kompanije imaju dugoročne ugovore sa Gaspromom o snabdevanju sa gasom i precizne provizije, kao i mesto dostave, a to nije tursko-ruska granica. Odgovarajući na pitanje da li je Turski tok prihvatljiv projekat za EU,  Šefčovič je rekao da se informacije o tome takođe mogu čuti samo preko medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU će podržati plinsko povezivanje Srbije i Bugarske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2015

Projekt plinskog povezivanja Srbije i Bugarske je jedan od prioriteta za EU i razmatraće se financijska podrška tom projektu, rekao je potpredsjednik EU za energetsku uniju Maroš Šefčović...On je nakon obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu novinarima rekao da je formirana radna grupa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.