Savetujem besplatno, kao prijatelj

Izvor: B92, 22.Okt.2013, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetujem besplatno, kao prijatelj

Beograd -- Priključenje Srbije Evropskoj uniji 2020. godine je ambiciozan, ali ne i neizvodljiv poduhvat, izjavio je savetnik Vlade Srbije Franko Fratini.

Savetujem vladu kao prijatelj Srbije

"Zavisi od sposobnosti Vlade da se u tom procesu ne zaustavi nijedan dan", kazao je Fratini o izjavi potpredsednika Vlade i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, na proslavi petogodišnjice postojanja te stranke, da je njen cilj članstvo Srbije u EU do 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

"Koliko znam Vučića, on radi i noću i danju, ali treba svi u Vladi da rade kao on da biste uspeli u procesu sprovođenja reformi i približavanja Uniji", kazao je italijanski diplomata novinarima u Ambasadi Italije u Beogradu.

"Bilo je primera da su neke zemlje kandidati uspele (da završe pregovore) za šest-sedam godina, i, ako bi Srbija uspela u tome, to ne bi bio presedan, ali to zavisi od političke volje i opipljivih rezultata", poručio je Fratini.

Novi savetnik Vlade Srbije Franko Fratini objasnio je danas da je prihvatio mesto savetnika Vlade Srbije kao prijatelj Srbije i zbog specijalnog odnosa koji ima s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, da za to ne prima nikakvu novčanu nadoknadu, a da mu Vlada plaća samo avionske karte.

Na pitanje novinara kako je upoznao Vučića, Fratini je odgovorio da njihovo poznanstvo datira iz vremena kada je on bio predsedavajući stalne grupe Evropske narodne partije (EPP) za spoljnu politiku.

Podsećajući da je SNS aplicirala za mesto stalnog posmatrača u EPP, Fratini je rekao da je tada s Vučićem razgovarao o evropskoj perspektivi SNS, ali i o tome šta se može učiniti da se pomogne Srbiji u predstojećim pristupnim pregovorima.

"Odlično smo se razumeli i uspostavili smo uzajamno poverenje, a onda je usledio i (Vučićev) poziv", rekao je Fratini, bivši potpredsednik Evropske komisije.

"Uslov je bio da mogu da nezavisno i iskreno izražavam svoje mišljenje, jer to je jedini način na koji ja to mogu da radim."

On je objasnio da je dugo radio na napretku zapadnog Balkana ka EU i da je uvek smatrao Srbiju ključnom zemljom regiona.

"Stabilnost regiona nije moguća bez ulaska Srbije u EU. Pošto sam proevropski opredeljen i verujem da budućnost Srbije leži u EU, a imam i nešto više slobodnog vremena nego ranije, kada sam bio ministar, prihvatio sam poziv mog prijatelja Vučića", rekao je Fratini.

Bivši šef italijanske diplomatije naveo je da za taj posao nije tražio nikakvu finansijsku nadoknadu jer u Italiji ima "lep posao sudije", da mu je ambasador Italije u Beogradu stavio na raspolaganje svoju rezidenciju kada boravi ovde, a da mu Vlada Srbije plaća avionsku kartu.

Fratini je, takođe, istakao da on nije član tima savetnika Vlade, već da će kao "prijatelj Srbije" savetovati Vladu, pre svega zahvaljujući svom "specijalnom ličnom odnosu s Vučićem".

Cela Srbija za EU

Franko Fratini ocenjuje da će proširenje EU biti završeno tek kada i čitav zapadni Balkan bude deo Unije. Mišljenja je i da iako značajna saradnja Srbije sa NATO nije povezana sa napretkom na evropskom putu, pa tako nije ni uslov za članstvo u Uniji.

Fratini je izjavio da je zadovoljan razgovorima s predstavnicima Vlade Srbije, obavljenim za vreme dvodnevne posete, i pozdravio to što Srbija u celini podržava proces približavanja EU.

"Zadovoljan sam političkom dobrom voljom relevantnih predstavnika Vlade, pre svega premijera (Ivice Dačića) i potpredsednika Vlade, ali i ministara s kojima sam se sastao", rekao je Fratini novinarima u Ambasadi Italije.

On je pohvalio srpske vlasti zbog pažljivih priprema za pristupne pregovore sa EU, pre svega za poglavlja 23 i 24, ocenivši da je važno to što Srbija u celini stoji iza procesa približavanja Uniji.

S druge strane, i pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije Ljubica Vasić očekuje da će Srbija već naredne godine ostvariti značajan napredak po tom pitanju.

"S pravom očekujemo, uzimajući u obzir i pozitivan godišnji izveštaj EK o napretku Srbije, da ćemo za vreme predsedavanja Grčke da, najkasnije, zvanično otpočnemo pregovore za članstvo u EU, a takođe smatramo da ćemo pod predsedavanjem Italije otvoriti poglavlja 23 i 24", kaže Vasićeva.

Posle razgovora s ministrom za evropske integracije Brankom Ružićem, šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević i predsednicom Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Natašom Vučković, Fratini je pohvalio njihovu posvećenost sprovođenju procesa pridruživanja EU.

Italijanski diplomata je istakao da je angažovanje civilnog društva "ključno i veoma važno" za sprovođenje reformi radi približavanja Uniji.

Aktivnosti civilnog društva, uključujući nevladine organizacije i privatni sektor, veoma su važne za taj proces, rekao je Fratini i dodao da Skupština i Vlada smatraju da je "permanentno važno" uključivanje tih grupa kao "konsultativnog instrumenta" da bi rad bio efikasniji.

"Reforme ne mogu da se sprovode bez uzimanja u obzir javnog mnjenja i zato će biti važno da civilno društvo objasni građanima da će njima biti bolje ako se, na primer, pobedi korupcija ili izaberu sudije", kazao je Fratini i pomenuo da su "i nepopularne mere neophodne za dobro građana".

"Veoma je važno kako će se sprovoditi odluke već usvojene u okviru potrebnih reformi, kao i da daju rezultate vidljive za građane", poručio je savetnik srpske vlade.

Italijanski diplomata koji će Vladi pomagati u procesu pridruživanja EU, posebno u vezi s poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora, tokom dvodnevne posete sastao se i s potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, kao i sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.