Savetnik Baroza: Priznanje Kosova nije uslov

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetnik Baroza: Priznanje Kosova nije uslov

Priznavanje Kosova neće biti uslov da Srbija udje u EU, izjavio zamenik predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.

Priznanje Kosova kao države neće biti uslov da Srbija uđe u Evropsku uniju, jer to nije bio unitarni proces i svaka država je mogla da prizna ili ne prizna Kosovo, rekao je Duđan Siđanski, specijalni savetnik predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Barosa.

On je za Radio Slobodna Evropa izjavio da se znalo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da neće svi biti za priznanje Kosova, pa tako ni sada pet članica EU to nisu uradile.

"Ako taj princip uzmete u vezi sa Srbijom, to znači da Srbija može da uđe u EU, a da ne prizna Kosovo", rekao je Siđanski i dodao da će, ipak, morati da se pronađe način da Srbija i Kosovo sarađuju, jer je to bitno za budućnost tog regiona.



On je ocenio da je ulazak Hrvatske u EU pozitivna stvar za Srbiju, jer veze između te dve države moraju da se razvijaju, što je uslov za budućnost regiona, koji ne može

da napreduje bez svoje najveće članice Srbije.

Dačić: Dogovor ne znači priznanje Kosova

Grubješić: Dijalogom do lakšeg života

Euleks ćuti o hapšenju Srba na Kosovu

Siđanski kaže da će Evropska komisija vrlo pažljivo pratiti da reforme nužne za evropski put Srbije ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru, imajući na umu negativna iskustva nekih zemalja koje je već primila u svoje redove.

Prema njegim rečima, veoma dobra vest je odluka Holandije da krene u ratifikaciju SPP sa Srbijom, jer to znači da je promenjen pogled na Srbiju, koja se, kako kaže, ponaša odgovorno kada je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom.

Ulazak Hrvatske u EU je objektivna realnost, kaže Siđanski i dodaje da druge zemlje iz regiona zaostaju u reformama.

Hrvatska je ispunila uslove i to je poruka i ostalima da mogu da budu kandidati i uđe u Evropu ako urade isto to, kaže Siđanski i dodaje da se demokratija ne stvara za

nekoliko godina.

"To je dug proces, što se vidi i u vezi sa Mađarskom, koja i posle toliko godina nema demokratiju. To zavisi i od unutrašnjih uslova i pritiska Evrope na te zemlje", rekao je Siđanski.

Evropska unija se, kaže Siđanski, neće zadovoljiti površinskim reformama u Srbiji, već će, poučena iskustvima iz drugih zemalja, tražiti da one budu dubinske.

"EU se mnogo puta pokajala. Bugarska i Rumunija su to uradile površno i ušle su u EU isuviše lako i brzo, a ni Mađarska takva kakav je danas, ne bi mogla da uđe u EU.

Komisija će sve učiniti da pre nego što se zemlja pusti u EU dođe do reformi", rekao je Siđanski.

Prema njegovom mišljenju, izborni zakon će biti jedan od glavnih uslova i tu neće biti cenkanja i pravljena kompromisa.



"Bez promene tog sistema, ne može se reći da je to jedan evropski demokratski sistem. Ne verujem da se tu može cenjkati. Po mom mišljenju, možda će Komisija misliti da se tu može naći neka solucija, ali lično u to ne verujem. Svi evropski sistemi moraju da imaju isti model. To ne može da se menja", rekao je Siđanski.


Srbija, prema njegovim rečima, krajem godine može da dobije i status kandidata i datum početka pregovora, ali to zavisi isključivo od nje same.

"Ako Srbija ispuni sve uslove, ne vidim zašto se ne bi počelo i sa pretpristupnim pregovorima, ali oni sigurno neće početi bez ispunjenja uslova", rekao je Siđanski.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.