Sastanak Crnadak - Hahn: Pozitivnu atmosferu za reforme BiH mora pretočiti u konkretne rezultate

Izvor: Cafe.ba, 08.Maj.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Crnadak - Hahn: Pozitivnu atmosferu za reforme BiH mora pretočiti u konkretne rezultate

- Pozitivna atmosfera je kreirala velika očekivanja, barem u EU. Mogu reći da smo mi uvjereni da će ovaj pozitivan duh koji se osjeti u Sarajevu i BiH jeste nešto što će u bližoj budućnosti donijeti konkretne rezultate.

Mi smo sa svoje strane spremni pomoći, uključujući i finansijska izdvajanja koja su već predmetom razmatranja za razdoblje 2025/2017. Također, tu je podrška koja je data za oporavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << nakon poplava u iznosu od gotovo 200 miliona eura, kazao je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn

SARAJEVO (AA) - U Bosni i Hercegovini se u samo nekoliko sedmica unazad promijenila klima nabolje, koja je kreirala velika očekivanja Evropske unije (EU) prema BiH, poručeno je sa današnje konferencije za medije održane nakon sastanka ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka sa evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, javlja Anadolu Agency (AA).

Hahn je današnju posjetu BiH počeo sastankom sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na konferenciji nakon sastanka sa Crnatkom je izraženo uvjerenje da će pozitivan duh u BiH, koji je uslijedio nakon usvajanja Zajedničke izjave i deblokade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, donijeti konkretne rezultate u ovoj zemlji.

"Ako je suditi po intenzitetu naših susreta i razgovora, stvari su krenule dobro. Razgovarali smo o onom što se dešava u BiH ovih dana i jednoj novoj pozitivnoj atmosferi koja vlada nakon što je zaživjela tzv. nova evropska inicijativa i novi evropski pristup prema BiH", kazao je ministar Crnadak.

Kako je dodao, komesaru Hahnu je prenio da se radi o jednom vrlo optimističnom trendu, da je inicijativa donijela optimističan duh u politički život u BiH te da su svi "u BiH, na različitim nivoima vlasti, shvatili kolika je ustvari šansa pred nama".

- Uskoro inicijalni program reformi -

"Opredjeljenje BiH je ujedno i naš glavni spoljnopolitički cilj, da bude punopravni član EU što je moguće prije. Svjesni smo da je pred nama mnogo posla zbog toga i da je ovo što imamo samo šansa, a da pravi posao tek slijedi. Narednih nekoliko dana ćemo imati prve ozbiljne razgovore i prve ozbiljne dokumente koji će govoriti o tome šta je ono što je, ne samo naše opredjeljenje, nego i ono što ćemo raditi. Mi ćemo narednih dana imati i prvi konkretan spisak nekakvog, nazovimo ga, inicijalog programa reformi i nešto što će ujedno biti i prvi test za nove vlasti u BiH", naglasio je Crnadak.

Pojašnjavajući inicijalni program reformi, Crnadak je kazao da ne može sve reći danas, ali ono što može reći jeste da su na tome radili predsjedavajući i dva premijera, odnosno vlade entiteta i Savjet ministara. Mišljenja je da će biti u prilici da imaju nešto konkretnije sredinom naredne sedmice.

"Ono što je važno jeste da, isto kao i iza Zajedničke izjave, i oko prvog inicijalnog programa budu svi ključni politički akteri u zemlji", kazao je Crnadak.

Istakao je da će, također, jedan od prvih testova biti mehanizam koordinacije sa EU, jer je za BiH od velike važnosti da konačno uspostavimo mehanizam na osnovu kojeg će komunikacija BiH prema EU teći glatko.

Pojasnio je da će se na taj način put BiH prema EU odvijati brže.

"Danas sam izrazio uvjerenje da će u BiH svako u narednom periodu raditi svoj posao. Svjesni smo da je najveći dio tereta u narednom periodu na entitetima u BiH, ali to ne znači da će se Savjet ministara skloniti u stranu nego, naprotiv, ovo doživljavamo kao zajednički posao i institucija na nivou BiH i institucija u RS-u i Federaciji uz značajnu i direktnu podršku EU", istakao je Crnadak.

Međutim, naglasio je, druga stvar koja je isto tako bitna jeste da "smo mi potpuno svjesni da uprkos velikoj želji i naporu koji smo spremni uložiti u BiH, nemoguće je zamisliti ispunjavanje reformi iz oblasti unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i čitavog niza drugih reformi, koje nas čekaju, bez odgovarajuće i političke i finansijske podrške naših međunarodnih partnera".

"Infrastrukturni projekti koji su objavljeni u javnosti i koji bi trebalo da dožive svoju verifikaciju u cijelom prostoru Zapadnog Balkana, a posebno ovi koji se odnose na BiH, su od velikog značaja jer će pomoći da praktično svaki građanin vrlo konkretno vidi šta znači pomak i poboljšanje", poručio je Crnadak.

Komentarišući privođenja u RS-u, Crndak je kazao da se to "pitanje ne treba politizirati te da treba pustiti da se ta stvar vodi do kraja". Poručio je da se aktivnosti u vezi sa tim ne trebaju koristiti za političke poene.

Hahn je potvrdio da se samo nekoliko sedmica unazad promijenila klima i odnos prema BiH, počevši od usvajanja zajedničke izjave do odblokiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema njegovom riječima, sve je to dokaz iskoraka, odnosno napretka koji je napravljen u BiH.

"Pozitivna atmosfera je kreirala velika očekivanja, barem u EU. Mogu reći da smo mi uvjereni da ovaj pozitivan duh koji se osjeti u Sarajevu i BiH jeste nešto što će u bližoj budućnosti donijeti konkretne rezultate. Mi smo sa svoje strane spremni pomoći, uključujući i finansijska izdvajanja koja su već predmetom razmatranja za razdoblje 2025/2017. Također, tu je podrška koja je data za oporavak nakon poplava u iznosu od gotovo 200 miliona eura", istakao je Hahn.

To, prema riječima evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenja, ne isključuje druge stvari i dešavanja koja mogu uslijediti u narednim sedmicama. Hahn je istakao da su "oni sa svoje strane dovoljno fleksibilni da, ako se za tim javi potreba, svakako povećaju iznos budžetskih izdvajanja".

- Važnost regionalnih projekata i podrške EU -

"Cijenimo doprinos novih vlasti u BiH, koji je bio vidljiv proteklih sedmica. Prije 2,5 sedmice, na razini premijera u Briselu, imali smo mogućnost da se usaglasimo vezano za tzv. osnovnu željezničku i putnu mrežu u regionu Zapadnog Balkana, a koja je dio šire transevropske mreže", istakao je Hahn.

Naglasio je da je riječ o izuzetno konkretnim, realnim i izvodljivim projektima koji trebaju biti dovršeni najkasnije do kraja 2030. godine, a njima je predviđeno povezivanje regiona Zapadnog Balkana sa EU, u tom kontekstu BiH sa njenim susjedima.

"EU je spremna pružiti finansijsku pomoć, jednu vrstu sufinansiranja, u iznosu do milijardu eura za sve zemlje u regionu uz mogućnost podrške od strane međunarodnih finansijskih institucija. Ovo je prva od konkretnih odluka proistekla iz Berlinskog procesa, koji je započeo u ljeto prošle godine, a nastavak se očekuje u avgustu sa konferencijom koja je zakazana u Beču, a tom prilikom se već očekuje odluka o konkretnim projektima za regionalnu mrežu, ne samo transporta već i energetike", kazao je Hahn.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja ne treba da se zaustaviti na povezivanju u smislu transportne mreže i energetike, nego se treba nastaviti i na saradnji na obrazovnom nivou i na taj način se mladim ljudima trebaju pružiti perpektive.

Hahn je komentarisao i teroristički napad u Zvorniku, rekavši da se tamo dogodila velika tragedija.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.