Sarajevo, pušteni uhapšeni demonstranti

Izvor: RTS, 09.Feb.2014, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo, pušteni uhapšeni demonstranti

Mirni protesti u Sarajevu i Bihaću. U Sarajevu pušteni svi demonstranti koji su uhapšeni prethodnih dana. U Bihaću okupljeni zahtevali ostavku kantonalnog premijera. Ako situacija eskalira, trebalo bi razmisliti o slanju trupa EU u BiH, kaže Valentin Incko.

19.15 - Iz zgrade Kantonalnog suda pušteno preostalih deset demonstranata, pošto je sud ocenio da nema osnova da budu zadržani u pritvoru, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Klix.ba.

16.40 - Jedan 17-godišnjak pušten iz pritvora, nakon čega je zamolio okupljene da ne bacaju kamenje, pokazujući im povrede koje je zadobio. Demonstranti blokirali Titovu ulicu u centru Sarajeva.

16.10 - Demonstranti u Sarajevu dali ultimatum za oslobađanje pritvorenih. Prete blokadom čitavog grada, ukoliko privedeni ne budu pušteni za 20 minuta.

16.05 - Bihać: Predstavnici pokreta "Bosansko proleće" predali zahtev za smenu kantonalne vlade na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom. Nakon toga su se razišli.

14.50 - Demonstracije nastavljene ispred kantonalnog tužilaštva. Kako navodi portal Kliks, specijalaci koji obezbeđuju zgradu skinuli kacige i odložili štitove, što su okupljeni pozdravili aplauzom.

14.20 - Sarajevo: Grupa demonstranata ispred Policijske uprave zatražila puštanje uhapšenih demonstranata. Razišli su se nakon što im je šef policije rekao da se u toj stanici ne nalaze uhapšeni i da je privedeno samo deset osoba, javlja reporter RTS-a.

13.50 -  Na glavnom gradskom trgu u Bihaću građani traže ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače. 

13.30 - Hrvatski premijer Zoran Milanović doputovao u Mostar.   

Građani Bosne i Hercegovine nezadovoljni ekonomskom i političkom situacijom u Federaciji, u podne su počeli nove proteste. 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je za bečki Kurir da bi, ako stanje u Federaciji bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU.

Incko je ocenio da je sadašnje stanje najgore od završetka rata u Bosni i Hercegovini, od Dejtonskog sporazuma 1995.godine. Istovremeno je negirao da "gori" Balkan, ukazujući da Srbija dobro napreduje.

Takođe je naglasio da nasilje sa više od 100 povređenih mora da se najoštrije osudi. Međutim, protesti su, kako je dodao, opravdani, a posebno je socijalna neravnopravnost vodila ka tome.

Međutim, agencija Beta prenosi izjavu neimenovanog izvora iz službe visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku da Incko "nije predstavnik EU".

Isti izvor je prokomentarisao i da dodatne ocene stanja u BiH i izjave Incka treba potražiti u delegaciji EU u Sarajevu i u komandi snaga Eufor.

Kantonalni sud u Sarajevu pustio je sve demonstrante koji su uhapšeni prethodnih dana, pošto je zaključio da nema osnova da budu zadržani u pritvoru.

Učesnici protesta u Sarajevu prethodno su blokirali glavne ulice u centru grada, zahtevajući da se oslobode osobe koje su privedene prethodinih dana.

Ranije popodne okupljenim građanima obratio se, do tada, jedini oslobođeni 17-godišnjak koji tvrdi da ga je policija u pritvoru zlostavljala.

"Udarili su me u podrumu, nakon što nisam hteo da odgovorim njihovo pitanje ko je palio", rekao je demonstrantima mladić koji se predstavio kao Harun Čehajić.

On kaže da je među privedenima bilo još dvoje 17-godišnjaka i troje 18-godišnjaka.

Na protestu, koji je počeo ispred zgrade Predsedništva BiH u podne, učestvuje više stotina građana, među njima roditelji i rođaci privedenih.

Pojedini mediji javili su ranije da su neki policajci skinuli kacige i spustili štitove, što je naišlo na aplauz među demonstrantima.

Nekoliko stotina Sarajlija protestovalo je u subotu uveče ispred zgrade Predsedništva BiH. 

Demonstranti su proteklih dana zahtevali smanjenje plata i naknada političkih funkcionera na svim nivoima vlasti.

Traže i ukidanje prihoda po prestanku funkcije, kao i rasprodaju novih voznih parkova i investiranje u fabrike koje su u stečaju.

Učesnici protesta traže usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti, poništavanje svih nezakonitih privatizacijskih ugovora i utvrđivanje nadležnosti odgovornih.

Insistiraju i da se formira nezavisna antikorupcijska komisija. Pričinjenu štetu tokom protesta treba, prema njihovom mišljenju, naplatiti iz dela prihoda namenjenih paušalima predstavnika vlasti.

Za sada je mirno i nema incidenata, javlja reporter RTS-a. Pristuni su novinari iz više svetskih i regionalnih medijskih kuća.  

Na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupljeni građani zahtevali su ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače.

Predstavnici pokreta "Bosansko proleće" predali zahtev za smenu kantonalne vlade. Nakon toga su se razišli.

U iznenadnu posetu Mostaru doputovao je hrvatski premijer Zoran Milanović, gde se sastao sa predsedavajućm Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Milanović je rekao da je došao u Mostar kako bi dao podršku smirivanju stanja u BiH, nakon višednevnih protesta u nizu gradova Federacije.

Prema njegovim rečima, BiH treba što pre je moguće da dobije evropsku perspektivu, a ako se to ne dogodi, upozorio je da će protesti biti nastavljeni i ubuduće.

"Hrvatskoj to nije u interesu", poručio je Milanović koji smatra da "BiH nema šanse ako ne počne svoj proces prilagođavanja EU".

Skupovi u Bijeljini

Stotinak građana okupilo se danas ispred zgrade gradske uprave u Bijeljini, protestujući protiv lokalne vlasti, javila je Televizija BN, ali je održan i "kontramiting".

Građani su uzvikivali: "Lopovi, lopovi!", "Lopovi, napolje!". Istovremeno, samo desetak metara dalje, ispred zgrade Centra za kulturu, druga grupa građana je uzvikivala: "Srbija, Srbija!", "Mnogo ste smešni"!, "Bijeljina je Srbija, nikad Federacija!".

Na ulici su bile jake policijske snage koje su razdvajale dve grupe građana, a okupio se i veći broj znatiželjnika. Incidenti nisu zabeleženi.

U Sanskom Mostu zapaljena je vikendica Sanjina Halimovića (SDA), federalnog ministra malog biznisa i preduzeništva, objavio je sarajevski Dnevni avaz.

Halimović je bio načelnik opštine, koga su, kako se navodi, učesnici protesta najviše prozivali za kriminal.

Kolegijum Tuzlanskog kantona, održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja nezaposlenih tog kantona "Bolje sutra" i neformalne Fejsbuk grupe "Udar", na kome su doneti zaključci za prevazilaženje krize.

Na Kolegijumu je zaključena zajednička opredeljenost da se stanje u tom kantonu menja i popravlja u skladu sa Ustavom i zakonom i da se problemi rešavaju dijalogom.

Socijalni protesti eskalirali su u petak u Sarajevu i više gradova Federacije BiH, kada je u sukobima policije i demonstranata povređeno više od 200 ljudi, a na desetine privedeno.

Kako su juče javili bosanski mediji, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, iz Stranke demokratske akcije (SDA), podneo je ostavku. 

Socijalni protesti, započeli u sredu u Tuzli da bi se potom proširili na Sarajevo, Mostar i Zenicu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.