Saradnja države regiona vodi brže u EU

Izvor: RTS, 28.Maj.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja države regiona vodi brže u EU

Premijeri iz regiona istakli su u Tirani da je dobra saradnja država regiona važan faktor bržeg napretka na njihovom putu u EU i poboljšanja ekonomske situacije, a upućen je i apel za konkretnu pomoć infrastrukturnim projektima.
Domaćin skupa, u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF), albanski premijer Edi Rama istakao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je nastupila nova era za Balkan, koja predviđa da zemlje regiona zajedno rade na prevazilaženju izazova, prenosi Tanjug.

Globalna kriza je, kaže, pokazala da niko nije pošteđen i da su čak i najveće ekonomije bile pogođene posledicama, te stoga treba podsticati svest "zajedništva i saradnje".
"Ne možemo ići sami, već samo zajedno, pošto su nam privrede umrežene. Naš zajednički cilj je da postanemo članice EU i uveren sam da je to dobro za Albaniju, region i celu Evropu. Svesni smo da to nije lako, ali da bi savladali izazove moramo sarađivati", istakao je Rama.
Ocenio je da je Berlinski proces, pokrenut prošle godine, generisao konkretne rezultate za građane u procesu evropskih integracija. U sprovođenju reformi, približavanju EU, kao i sprovođenju zajedničkih infrastrukturnih projekata, region, prema njegovim rečima, očekuje pomoć Unije.
"Predložili smo Evropskoj komisiji da pomogne u realizaciji infrastrukturnih projekata jer oni prevazilaze naše ekonomske potencijale. Samit 27. avgusta u Beču biće prilika da se definišu zajedničke prednosti ovog procesa, a i prilika za definisanje šta se može i treba bolje uraditi. Ovo je prvi put u istoriji ovih zemalja da prolazimo kroz period zajedničkog razumevanja", naglasio je Rama.
Albanski premijer je rekao da su zemlje regiona opredeljene za saradnju u izgradnji transportnih mreža za povezivanje glavnih gradova i luka. Založivši se za bolju projektnu i infrastrukturnu povezanost, Rama je napomenuo da je Balkan previše mali da bi se zemlje nadmetale međusobno u privlačenju stranih investicija.
"Ako se povežemo, ponudimo veće tržište, složenije proizvode iz svih oblasti, možemo kao region očekivati velike prednosti. Pripremili smo tehničke pasoše za zajedničke projekte, a sada je vreme da EU pomogne Balkanu da se razvije kao nikada ranije. Dugo godina se od nas traži da sami sebi postavimo nove izazove, definišemo nove ciljeve, a sada je vreme da EU pogleda nas drugačijim očima", poručio je albanski premijer Briselu.
EU, istakao je, mora razumeti da, ukoliko unutar Unije postoji zamor od proširenja, u regionu Zapadnog Balkana postoji opasnost od nestrpljenja.
Saradnja neophodna za mir i stabilnost
Kosovski premijer Isa Mustafa, koji je govorio nakon premijera Srbije Aleksandra Vučića, takođe se založio za saradnju u regionu, ocenjujući da je ona potrebna za mir i stabilnost.
Zajednički cilj je da "zemlje regiona postanu članice porodice evropskih naroda", rekao je Mustafa.
Prema njegovim rečima, "okupljanjem u EU Zapadni Balkan bi bio još otvoreniji za strane investicije. "Zato je potrebno da ulažemo zajedničke napore da rešavamo probleme na dobrobit građana i u interesu mira i stabilnosti u regionu", kaže Mustafa.
Premijer Crne Gore Milo Đukanović je podvukao da nema sumnje da će region Zapadnog Balkana nastaviti putem pune integracije u evropske i evroatlantske strukture.
"To je važno za sve naše zemlje, ali i Evropu i njen budući prestiž i stabilnost evroatlantskog regiona. Time odgovaram na dileme koje se još i te kako prepoznaju u političkom dijalogu na evropskom tlu, vezane za zamor od proširenja. Ta dilema ne sme biti aktuelna tema. Da bi Evropa bila globalno konkurentna mora postići pre svega punu stabilnost, punu fokusiranost na razvoj i iskoristiti sve potencijale", rekao je premijer Crne Gore.
Nema pune stabilnosti niti optimalnog korišćenja potencijala bez punog ujedinjenja evropskog kontinenta, gde je prvi sledeći korak puna integracija Zapadnog Balkana, poručio je Đukanović.
Kao ključno pitanje regiona on vidi stabilnost, a s tim u vezi je rekao je da je nedavni incident u Makedoniji pokazao da se tom pitanju treba posvetiti veća pažnja. Prema njegovim rečima, nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije u stanju sama da reši probleme.
Predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da su zemlje regiona spremne na saradnju u svim poljima, a posebno u ekonomskoj oblasti u cilju stvaranja zajedničkog tržišta.
Evropska orijentacija
Makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da su sve zemlje regiona orijentisane ka članstvu u EU, dodajući da evropska integracija predstavlja mehanizam koji ubrzava reforme.
S tim u vezi je poručio da odlaganje nije rešenje, već stvara nestabilnost, navodeći primer Makedonije, gde je odlaganje nanelo štetu toj zemlji regionu.
"Da nije bilo odlaganja mislim da bi Makedonija ne samo bila članica NATO-a, već bi i završila pregovore o članstvu EU, a i mnoge stvari bi se dešavale na drugačiji način", istakao je Gruevski.
Pozvao je evropske zvaničnike da paze na poruke koje šalju, jer svaka negativna može da izazove negativne posledice kod građana.
"EU mora više da se posveti ovom regionu, ali može više da uradi da se veća energija posveti da se pomogne regionu da reši neka pitanja i napreduje kako bi se pridružila Uniji", poručio je Gruevski rekavši da bi region i Unija imali koristi od toga. Za Makedoniju je važno da pregovori što pre počnu, a predložio je da se primeni primer Slovenije i Hrvatske u sporu Skoplja sa Atinom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Premijeri regije: Neophodna ekonomska i saradnja na putu ka EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Maj.2015

Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Srbija su države regiona čije je predstavnike u Tirani okupio Bečki ekonomski forum s temom „Od Berlina do Beča: Vraćanje geopolitičke izvjesnosti Zapadnom Balkanu“. Premijeri zemalja regije su istakli potrebu bolje saradnje u svim oblastima, a...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.