Šansa za posao u Rumuniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa za posao u Rumuniji

Otvaranjem tri granična prelaza sa Rumunijom, u pograničnim opštinama Banata otvorena je mogućnost  angažovanja radnika u kompanijama koje posluju s rumunske strane. Naime, Rumunija je od Brisela dobila kvotu od  5,5 hiljada radnika koje može da zapošljava, a do sada je tu mogućnost  iskoristilo samo 100 radnika iz okolnih zemalja koje nisu u EU

Uz podršku Ministarstva rada i zapošljavanja, na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lokalnih samouprava  Severnobanatskog i Srednjobanatskog okruga pokrenuta  je ninicijativa da se međudržavnim sporazumom zvanično reguliše radno angažovanje,  status radnika koji bi svakodnevno odlazili na posao u Rumuniju. To je bila i tema sastanka u Kikindi.

Novootvoreni granični prelazi: Nakovo – Lunga, Vrbica – Valkanj i Jaša Tomić – Fenj razlog su više da se iskoristi mogućnost zapošljavanja ljudi u kompanijama koje posluju u Rumuniji. Inicijativi opštine Kikinda da ta mogućnost bude i zvanično regulisana međudržavnim sporazumom , priključile su se i druge lokalne samouprave Severnobanatskog i Srednjobanatskog okruga:

"Neophodno je pod hitno potpisati međudržavni sporazum , kojim bi se regulisao status radnika koji bi bili angažovani u kompanijama koje posluju u Rumuniji. S druge strane, i mi se u međuvremenu moramo pripremiti, kako bismo adekvatno odgovorili na zahteve rumunskih poslodavaca u pogledu kvalieteta i stručnosti radnika", rekao je Vladimir Ilić, načelnik Severnobanatskog okruga.

"Svesni smo da je plata u Rumuniji na nivou plata u Srbiji. Sami tehnički detalji, kao što je uplaćivanje socijalnog i penzionog  staža je na dvema državama da regulišu i reše. Naša inicijativa i želja je da pomognemo armiji nezaposlenih", veli Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog okruga.

Od  kompanija koje posluju u rumunskim pograničnim oblastima  očekuju se zvanični podaci o potrebnom broju radnika i strukama koje su najtraženije, kao i o uslovima koje nude za zaposlene.

"Da li smo mi jeftina radna snaga za nih, to ne znam, ali mi moramo naći načina da preživimo. Ovo je jedan od načina i mogućnosti da se dođe do posla i zarade. Mislim da će sama ratifikacija sporazuma ići relativno brzo jer su pripreme već obavljene, nacrt je spreman i nadam se da nećemo dugo čekati na samu realizaciju", kaže Laslo Čikoš,  državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje.

U pojedinim mesnim zajednicama kikindske opštine već je bilo interesovanja za radni angažman u rumunskim kompanijama.

Prema rezultatima anketa filijala Nacionalne službe za zapošljavanje,  u opštini Nova Crnja  500 lica sa evidencije nezaposlenih  izjasnilo se da bi želelo da radi u fabrikama u Rumuniji, a 250 u Sečnju. Iz ikindske filijale NSZ još nema zvaničnih podatak, ali je za očekivati da od 12 hiljada nezaposlenih na teritoriji Okruga bude zainteresovanih za rad u kompanijama u Rumuniji. Naravno, tek kada inicijativa bude zvanično uobličena i regulisana međudržavnim sporazumom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.