Šansa koju treba iskoristiti

Izvor: RTS, 06.Mar.2012, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa koju treba iskoristiti

Svaki korak ka članstvu u EU znak je da je rizik poslovanja u toj zemlji manji. Ipak, to je samo šansa koju tek treba iskoristiti, kažu investitori.

Koliko status kandidata zaista pomaže u privlačenju stranih investicija? Dve belgijske kompanije započele su poslove u Srbiji u metalskoj industriji i preradi otpada mnogo pre odluke o kandidaturi. Ipak, njihovi predstavnici kažu da je to pozitivan signal koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će podstaći i druge investitore da slede njihov primer.

Svaki korak ka članstvu u EU znak je da je rizik poslovanja u toj zemlji manji. Ipak, to je samo šansa koju tek treba iskoristiti, kažu investitori.

Kompanija "Metes" je deo jedne od vodećih evropskih grupa u oblasti obrade i bojenja metala. Iako je sedište firme na istoku Belgije, veći deo proizvodnje obavlja se u Srbiji. Firma zapošljava 130 ljudi.

Edvard Ruten iz "Metesa" kaže da preko interneta komunicira sa rukovodstvom njihove kompanije u Smederevu.

"Na ovaj način našim klijentima preko interneta možemo uvek da pokažemo šta se tamo dešava", kaže Ruten.

"Metes" je 2008. godine odlučio da proizvodnju prebaci u Srbiju. Razlozi su bili blizina, niža cena rada i kvalitetna radna snaga, ali i procena ukupnog pravca u kojem se kreće zemlja.

"Za mene je veoma važno da se Srbija kreće ka EU. To znači da će vlada, zakoni i mentalitet morati da idu u tom pravcu. Već sada vidim da su mnoge stvari bolje nego pre četiri godine", ističe Ruten. 

U okolini Brisela nalazi se još jedna firma koja ulaže u Srbiju. Zajedno sa belgijskom firmom "Elektrovinds" i partnerom iz Srbije, Serž Amej radi na otvaranju fabrike za ekološku preradu klaničkog otpada u Inđiji. To je investicija od 22 miliona evra koja će otvoriti 100 radnih mesta od septembra.

"Indirektno osiguraćemo i više mesta jer će to biti podrška industriji mesa da ima bolje cene i sutra pristup tržištu EU. Čak i u Rusiji i na Bliskom Istoku zahtevaju iste sertifikate kao u EU. Zato ovo otvara potencijalno nove izvozne mogućnosti", kaže Serž Amej iz belgijske kompanije "Grinvorks".

Investitori vide šansu u ekološkim tehnologijama, jer će Srbija pristupanjem EU u toj oblasti morati da se uskladi sa evropskim standardima.

Da kandidatski status može direktno da utiče na ulaganja, potvrđuje iskustvo ekonomskog savetnika ambasade u Srbiji Srđaan Cvijića, koji radi sa belgijskim investitorima.

Kreditne agencije procenjuju rizik za ulaganje na osnovu odnosa sa EU. Hrvatska, ali i Makedonija, kao zemlja kandidat na listi OECD već godinama ima bolju ocenu rizika od Srbije.

"Glavni problem investitora jeste da pronađe dovoljno finansija da bi zatvorio svoju finansijsku šemu, imajući u vidu bankarsku krizu i da Srbija nije član E,U a do skora nije imala ni status kandidata. To bi sa kandidatskim statusom trebalo da se promeni", objašnjava Serž Amej.

Investitori možda ne prate evropsku politiku ali će svakako pred sobom imati procene rizika kada donose odluku da li da idu u Srbiju ili neku drugu zemlju.

Za investitore kandidatski status je šansa koje su neke zemlje znale da iskoristile. Srbija tek treba da se dokaže.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.