Sankcije političarima u BiH?

Izvor: RTS, 15.Mar.2011, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije političarima u BiH?

Pred raspravu u Savetu EU, dostavljen dokument sa mogućim sankcijama za političare u BiH koji opstruiraju njen put ka Evropskoj uniji. Kao sankcije predviđene tiha izolacija, zabrana putovanja i kontakata sa investitorima.

Savetu Evropske unije i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton dostavljen je dokument u kojem su opisane moguće sankcije za pojedinace i institucije koje opstruišu evropski put BiH.

Kako piše Dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << avaz pozivajući se na diplomatske izvore, opsežna analiza pod naslovom Dokument o mogućnostima restriktivnih mera protiv pojedinaca i pravnih osoba u pogledu situacije u BiH dostavljena je, krajem prošle sedmice, Ketrin Ešton i najvišim telima EU na razmatranje.

Kako se očekuje, taj dokument, koji se za sada drži u strogoj tajnosti, mogao bi biti i ključna tačka predstojeće rasprave ministara spoljnih poslova EU, koji će ovog meseca ponovo raspravljati o BiH.

Kako navodi list, EU već ima mehanizme sankcionisanja koje primenjuje na pojedine političare i vlasti Belorusije, ali nije izvesno da li je moguće da se taj model preslika na BiH, gde je situacija znatno komplikovanija.

"To mora biti pravno i politički potpuno usaglašen i zaokružen proces, u kojem ne bi smelo biti iskakanja bilo koje od država članica, jer bi to moglo biti pogubno i potpuno diskreditovati najave o pojačanom učešću EU u BiH", kazao je izvor za sarajevski dnevnik.

Prema dosadašnjim, uglavnom neformalnim informacijama, Brisel bi mogao da uspostavi mehanizme blokade finansijske pomoći, zabrane putovanja, ali i neku vrstu tihe izolacije u kojoj bi političari, ambasade, ali i investitori mogli izbegavati kontakte s onima koji opstruišu evropski put BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BOSANSKI POLITIČARI POD SANKCIJAMA?

Izvor: Kurir, 16.Mar.2011, 09:07

SARAJEVO - Savetu Evropske unije i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton dostavljen je dokument u kojem su opisane moguće sankcije za pojedince i institucije koje opstruišu evropski put BiH. Kako piše juče Dnevni avaz pozivajući se na diplomatske izvore, analiza...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.