Sankcije EU za rusku naftu, Rusija sprema odgovor

Izvor: NTV.rs, 12.Sep.2014, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije EU za rusku naftu, Rusija sprema odgovor

BRISEL – Evropska unija objavila je jutros sadržaj novog paketa sankcija Rusiji, a na meti su se našle naftne kompanije u državnom vlasništvu. Očekuje se brz odgovor Rusije odakle je sa najviših pozicija pre nekoliko dana poručeno da će Evropa osetiti recipročne mere u vidu zabrane preleta ruske teritorije za avio-kompanije, zabranu uvoza automobila itd… I ukrajinske sankcije Rusiji danas stupaju na snagu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs <<
Naftnim kompanijama Rosnjeft, Transnjeft i Gazpromnjeft od danas je zabranjen pristup evropskom finansijskom tržištu, a sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane.
Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.
Proširena je „crna lista“ ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU, a među 24 novih imena nalazi se i Vladimir Žirinovski, poslanik Dume i lider ekstremno nacionalištičke Liberalno-demokratske stranke.
Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što je primena bila odložena dok se ne vidi da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je juče saopštio da će sankcije biti potpuno ili delimično ukinute već krajem meseca ukoliko EU proceni da se sprovodi mirovni plan za Ukrajinu, o kome se još pregovara.
Rusija je najavila kontramere, koje bi mogle da obuhvate zabranu uvoza automobila i nekih roba široke potrošnje iz EU, kao i zabranu preleta civilnih aviona preko ruske teritorije.
U međuvremenu ruska rublja potonula je danas na novi minimum u odnosu na dolar. Ruska valuta je oslabila na 37,72 rubalja u odnosu na dolar, nakon što je juče skliznula na 37,57 rubalja, prenosi agencija Frans pres.

Lavrov: Sankcije podrivaju mirovni proces u Ukrajini
Odluka Evropske unije da uvede nove sankcije Rusiji znači da je izabran put podrivanja mirovnog procesa koji je započet u Ukrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov TV kanalu „Rusija 1″.
„Polazimo od toga da usvajanje takve odluke u trenutku kada mirovni proces (u Ukrajini) počinje da bude stabilniji, znači odabrati put podrivanja mirovnog procesa“, rekao je ruski minister inostranih poslova.
Lavrov je, takođe, ukazao da će Moskva reagovati „mirno, adekvatno, pre svega, polazeći od neophodnosti zaštite naših interesa“, preneo je Itar-Tas s.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije danas saopštilo je da je Evropska unija izgleda donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja za krizu u Ukrajini.
Određujući nove sankcije Moskvi, navodi MSP Rusije, Evropska unija je u stvari napravila svoj izbor a to je da bude protiv mirnog rešenja unutrašnje ukrajinske krize, navodi ministarstvo i dodaje da je Moskva očekivala podršku za mirno rešenje krize od svih odgovornih snaga u Evropi.
„Brisel i šefovi država EU, treba da daju jasan odgovor građanima EU zašto su oni predmet rizika od konfrotacije, ekonomske stagnacije i gubitka posla“, kaže se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da nove anti-ruske sankcije, koje je objavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, neće ostati bez odgovarajuće reakcije Moskve.

I ukrajinske sankcije Rusiji danas stupaju na snagu
Ukrajinski zakon, koji predviđa uvođenje preko 20 vrsta sankcija protiv Rusije, danas stupa na snagu.
Sankcije obuhvataju, kako javlja Glas Rusije, više od 170 Rusa i državljana drugih zemalja koje podržavaju aktivnosti RF na istoku Ukrajine. Na crnom spisku se nalazi skoro 70 ruskih kompanija.
Kijev može blokirati aktive, ograničiti trgovinske operacije, prestati sa tranzitom resursa, regulisati letove i prevoz preko svoje teritorije, suspendovati ekonomske i finansijske obaveze, anulirati, licence. Zakon omogućava i blokadu kulturne razmene, naučne saradnje, obrazovanja, sportskih kontakata, navodi Glas Rusije.
TANJUG 12.09.2014 13:59
Foto screenshot Tanjug video, ilustracija

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.