Izvor: B92, 12.Jan.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Samo kontrolisano meso iz Nemačke"

Beograd -- Bez dodatnih garancija o kvalitetu i ispravnosti Srbija neće dozvoliti uvoz svinjskog mesa iz Nemačke, kaže načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

Ona je kazala da u Srbiji nema razloga za paniku zbog problema sa dioksinom u životnim namirnicama.

Čelebićaninova je rekla da se još ne razmišlja o zabrani uvoza svinjskog mesa, jer nije upućen nijedan zahtev za uvoz.

"U Srbiji nema razloga za paniku zbog afere sa dioksinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nemačkoj, jer su sve mere koje se preduzimaju u skladu sa zakonom i sa onim što se preporučuje i što preduzimaju EU i zemlje članice, Direktorat za zaštitu zdravlja i zaštitu potrošača", kazala je načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Prema njenim rečima, prati se i šta će uraditi i druge države u okruženju.

"Svaki zahtev za uvoz će se posebno razmatrati i proveravati sa koje farme i odakle je meso, a ako se i dozvoli uvoz tražiće se dodatne garancije da se meso ispita tamo, ali bez obzira na to svaki uzorak će se ponovo proveravti i u našim labratorijama", kazala je načelnica Veterinarske inspekcije Srbije.

Čelebićanin je rekla da uvoz mesa u Srbiju može da se realizuje samo po dobijanju rešenja kojim su utvrđeni veterinarsko sanitarni uslovi.

"Mi smo uvidom u naš centralni registar utvrdili da je do sada za svaku uvezenu pošiljku svinjskog mesa rađena kontrola na polihlorovane bifenile i rezultati su bili negativni", kazala je.

Prema njenim rečima, u prošloj godini u Srbiji nije bilo uvoza gotove hrane za životinje, odnosno gotovih smeša hrane za životinje osim komponenti i to su bili premiksi vitaminsko mineralni, zatim riblje brašno i zamena za mleko za telad, a nije bilo ni uvoza konzumnih jaja ni živinskog mesa.

Juče je objavljeno da je Kina obustavila uvoz svinjskog mesa iz Nemačka, neposredno posle vesti da su probe na farmama za uzgoj svinja pokazale da dioksinom nisu zagađena samo jaja i živinsko meso.

Još prošle nedelje je uvoz svinjskog mesa zabranila Južna Koreja, dok je Rusija uvela oštrije kontrole nemačkog živinskog i svinjskog mesa.

Na dioksin-skandal reagovale su i vlasti Velike Britanije povlačeći iz prodaje svu hranu proizvedenu uz korišćenje jaja uvezenih iz Nemačke koja bi mogla da budu zagađena dioksinom. Reč je o količini od 14 tona jaja.

Dioksin, supstanca koja može da ima ozbiljne posledice po ljudsko zdravlje, u jaja i meso došao je preko stočne hrane u koju su bile pomešane zagađene industrijske masti koje je isporučuvala firma Harles i Jenč.

Dioksini su zagadivaci koji najcesce nastaju kao rezultat industrijskog sagorevanja i izlaganje tim supstancama u visokoj koncentraciji povezano je sa povecanim rizikom od kancera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.