Samit kod Merkelove o problemu nezaposlenosti mladih u EU

Izvor: Blic, 03.Jul.2013, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit kod Merkelove o problemu nezaposlenosti mladih u EU

U Berlinu je danas, održan samit posvećen problemu nezaposlenosti mladih u Evropskoj uniji (EU), na kome je učestvovalo 20 šefova država ili vlada, kao ministara i eksperata zemalja članica, u naporu da se nađe rešenje za oko 5,6 miliona mladih bez posla.

Domaćin sastanka Angela Merkel je uoči skupa u jednom intervjuu označila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problem nezaposlenosti mladih kao ''kao moguće najurgentniji evropski problem'', dok dok je nemački savez sindikata tražio novi ''Maršalov plan'' sa značajnim investicijama za prevazilaženje katastrofalnog stanja kada je u pitanju nezaposlenost lica mlađih od 25 godina.

Nemački ministar rada Ursula fon der Lajen, zajedno sa svojim evropskim kolegama, založila se za poboljšanje obrazovanja mladih kako bi stekli kvalifikacije i lakši pristup tržištu rada, ukazavši na potrebu unapređenja takozvanog dualnog sistema obrazovanja.

Na završnici skupa učestvovali su, kako prenose nemački mediji, i francuski predsednik Fransoa Holand, šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, kao i šefovi vlda Italije i Grčke.

Merkel je istakla da se tu ne radi o planiranim sredstvima EU od šest milijardi evra za smanjenje nezaposlenosti mladih, već pitanju kako se privreda može ponovo pokrenuti.

Ona je, povodom masovne nezaposlenosti mladih u nekim EU zemljama govorila i o ''izgubljenoj generaciji'', a u jednom intervjuu i ocenila da se samo parama ne može taj problem rešiti, već su nužne i ''pametne reforme''.

U EU su milioni ljudi, mlađih od 25 godina bez posla, a u Nemačkoj je ta kvota najniža, dok je najviša u Grčkoj, Španiji i Portugaliji, pokazuju podaci.

Šef poslaničkog kluba opozicione partije Zeleni Jirgen Tritin ocenio je da ovaj skup predstavlja ismevanje mladih i da se sa današnjeg sastanka očekuju mlake deklaracije i šarene slike.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.