Samit EU, migrantska kriza i Britanija u fokusu

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU, migrantska kriza i Britanija u fokusu

Izbeglička kriza i budućnost Velike Britanije u EU glavne su teme samita Unije u Briselu. Evropski lideri će razmotriti planove za jačanje kontrole na spoljnim granicama EU i saradnju s Turskom.
Pre sastanka u punom sastavu, Nemačka i sedam drugih zemalja članica sastali su se sa Turskom, da razmotre plan o direktnom prebacivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbeglica sa turske teritorije u EU.

Mnoge zemlje članice ne prihvataju ovakav plan, a ranije usvojeni mehanizam razmeštaja po kvotama 120.000 izbeglica kasni ili se ne primenjuje.
"Govorićemo o tome kako da smanjimo ilegalnu imigraciju. Na drugoj strani, razgovaraćemo o tome kakav mehanizam je moguć za legalnu imigraciju na osnovu kvota. Time bi migranti bili prihvaćeni u evropskim zemljama na dobrovoljnoj osnovi", ističe kancelarka Nemačke Angela Merkel.
Predsednik Francuske Fransoa Oland navodi da se spoljne granice Unije moraju zaštititi i dodaje da se slaže sa predlogom Evropske komisije da bude straže na tim granicama.
"Mora se poštovati data reč, posebno kada su u pitanju izbeglice koje treba preseliti, ali u okviru ograničenja koja su postavljena. Zajedno sa Turskom smo predložili određena pravila i ona se moraju poštovati", napominje Oland.
Samit u punom sastavu dvadesetosmorice razmatraće i najnoviji predlog EK o formiranju zajedničke pogranične i obalske službe EU koja bi praktično upravljala spoljnim granicama Šengena, ali je pitanje da li su zemlje članice spremne na odricanje od sopstvenog suvereniteta.
Dalje prenošenje suvereniteta na Brisel je upravo ono što ne želi britanski premijer Kameron, koji će večeras prvi put predstaviti zahteve za reformu EU, kao uslov da podrži ostanak Britanije u EU na referendumu koji treba da se odriži do kraja 2017.
Predlog o ukidanju socijalnih davanja za evropske građane koji žive u EU posebno je neprihvatljiv za druge zemlje članice.
"Večeras ćemo raspravljati o poziciji Velike Britanije u Evropi i očekujem napredak u sve četiri za nas važne oblasti", napominje britanski premijer Dejvid Kameron.
Borba protiv terorizma takođe će biti jedna od glavnih tema samita, prvog posle terorističkih napada sredinom novembra u Parizu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lideri EU okončali dramatičnu godinu

Izvor: EurActiv Srbija, 18.Dec.2015, 14:58

Evropski lideri 18. decembra okončavaju dramatičnu godinu u EU, koju su obeležili teroristički napadi u Parizu, rekordni priliv migranata, kriza u Grčkoj zbog koje je ova zemlja zamalo istupila iz zone evra i pitanje kako zadržati Veliku Britaniju u EU. Početak 2016. ne čini se nimalo ružičastim,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.