Salmond: Škotska će tražiti novi referendum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmond: Škotska će tražiti novi referendum

Škotska nacionalna partija (SNP) najverovatnije će tražiti novi referendum o nezavisnosti Škotske, izjavio je danas bivši škotski premijer Aleks Salmond nakon što su građani Velike Britanije glasali za izlazak iz Evropske unije dok je većina građana Škotske glasala za ostanak u Uniji.

On je u intervjuu za Skaj njuz ocenio da bi za Škostku bilo "razumno" da nikada ne napusti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU, preneo je Rojters.

Na pitanje da li će trenutna liderka SNP i prva ministarka Škotske Nikola Sturdžen insistirati na drugom referendumu o nezavisnosti Škotske, Salmond je odgovorio da misli da hoće.

"Budućnost vidimo u EU"

Predsednica škotske vlade Nikola Stardžon izjavila je da je jasno da ljudi u Škotskoj vide svoju budućnost u Uniji.

Svih 32 lokalnih okruga u Škotskoj na referendumu je glasalo za ostanak u EU. Dok je u Škotskoj za ostanak u EU glasalo 62, a protiv 38 odsto, ukupno je u Velikoj Britaniji, prema projekciji BBC, za izlazak glasalo 52 odsto.

"Škotska je dala snažan, nedvosmislen glas da ostane u EU i pozdravljam tu podršku našem evropskom statusu", rekla je Stardžon.

Ona je dodala da će sačekati konačne rezultate u celoj Velikoj Britaniji, ali da je Škotska "odlučno" rekla šta želi.

Pobedsa pristalica Bregzita podstakla je spekulacija da bi Škotska mogla opet tražiti referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, popšto je na referendumu 2014. sa 55 odsto glasova izglasan ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

176

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.