SZO: Omikron visok rizik i po vakcinisane, ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, nastao kod HIV pacijenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2021, 02:06

SZO: Omikron visok rizik i po vakcinisane, ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, nastao kod HIV pacijenta

Omikron soj će se verovatno proširiti na međunarodnom nivou, predstavljajući "veoma visok" globalni rizik od porasta infekcija koje bi mogle imati "teške posledice" u nekim oblastima, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ta agencija Ujedinjenih nacija je u tehničkom savetu za 194 države članice apelovala da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa, prenosi agencija Rojters.

Omikron nastao kod HIV pacijenta

Iznenađujuće veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broj mutacija u novom soju korona virusa omikron mogli su nastati u jednom pacijentu koji je oboleo od imunodeficijencije, na primer HIV-a, tvrdi generalni sekretar Društva za imunologiju Nemačke Karsten Vacl.

Vacl je rekao da je to zamislivo i verovatno, pošto već postoje istraživanja drugih slučaja koji to dokazuju.

Mnogi HIV pacijenti u Africi, gde je, kako pretprostavlja "nastao" omikron, se ne leče na adekvatan način, pa je njihov imuni sistem značajno oslabljen, objasnio je on za agenciju DPA, a prenose nemački mediji.

"U osobama sa oslabljenim imunim sistemom virus može da se razmnožava nedeljama, pri čemu može doći do izolovanih mutacija, koje virusu ne donose nikakve prednosti, ali mogu nastaviti da se umnožavaju jer imuni sistem ne može da ih kontroliši", objasnio je dalje nemački ekspert.

Prema njegovim rečima, na taj način mogu nastati dodatne mutacije, koje bi u kombinaciji donele virusu prednosti.

I poslanik SPD-a, ekspert za zdravstvo Karl Lauterbah je još u petak kazao da brojne mutacije u Omikronu ukazuju na nastajanje kod HIV pacijenata.

Omikron, u poređenju sa izvornim sojem nastalom u kineskom Vuhanu, sadrži u sebi neobično visok broj, to jest 30-tak promena aminokiselina samo na proteinskom delu.

Među njima su mutacije za koje se već zna da doprinose većem širenju.

"Iako već poznajemo efekte pojedinih mutacija iz drugih sojeva ne možemo proceniti koje efekte bi njihova kombinacija mogla imati", kaže Vacl.

"Omikron ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na putanju pandemije", saopštila je SZO.

"Ukupan globalni rizik vezan za omikron, novu varijantu od zabrinutosti, ocenjuje se kao veoma visok", dodaje SZO.

Do danas nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa omikronom, a neophodna su dalja istraživanja kako bi se procenio potencijal tog soja da izbegne zaštitu imuniteta koja je posledica vakcina i prethodnih infekcija, navodi se u saopštenju.

"Sve veći broj slučajeva može postaviti ogromne zahteve pred sisteme zdravstvene zaštite i može dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta", upozoravaju iz SZO.

Ova varijanta je prvi put prijavljena SZO 24. novembra iz Južne Afrike, gde su infekcije naglo porasle.

Otada se proširila svetom, a novi slučajevi su pronađeni u Holandiji, Danskoj i Australiji, dok sve više zemalja uvodi ograničenja putovanja kako bi pokušale da se zaštite.

SZO je u najnovijim smernicama ponovila da bi države trebalo da koriste "pristup zasnovan na riziku kako bi blagovremeno prilagodile mere u oblasti međunarodnih putovanja", dodajući da će dalji saveti uslediti.

"Prisustvo višestrukih mutacija šiljastog proteina u domenu koji se vezuje za receptor sugeriše da omikron može imati visoku verovatnoću od bekstva imunitetu i od zaštite zasnovane na antitelima", kaže se u mišljenju SZO, i navodi da se više podataka očekuje u narednim nedeljama.

Saopšteno je i da kod ljudi koji su prošli kompletan proces vakcinacije protiv kovida i dalje postoji rizik od zaražavanja novim sojem korona virusa, ali u malom i predvidljivom procentu.

"Očekuju se i slučajevi i infekcije kod vakcinisanih osoba, iako u malom i predvidljivom obimu, u odnosu na vrednosti efikasnosti vakcine", poručuje SZO, a prenosi ruska agencija TAS S.

Poruke Merkelove, Fon der Lajen i Tedrosa na skupštini SZO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji potrebno pouzdano finansiranje uz veće donacije država članica.

Ona je podržala pokretanje pregovora za obavezujući međunarodni sporazum o sprečavanju pandemija, preneo je Rojters.

"Katastrofalni uticaj pandemije kovid-19 na zdravlje i ekonomiju trebalo bi da nam bude lekcija", istakla je ona u video poruci na početku specijalne sednice SZO.

"Virusi ne poznaju nacionalne granice. Upravo zbog toga treba da odredimo mere koje treba preduzeti kako bismo poboljšali prevenciju, rano otkrivanje i reagovanje na međunarodno obavezujuć način", istakla je ona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da je, dok se vode razgovori, globalna zajednica suočena sa pretnjom nove, visoko prenosive varijante kovid-19, omikrona.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da postoje mnoge neizvesnosti o tome koliko može biti prenosiva i teška infekcija visoko mutiranim omikronom.

"Pojava visoko mutirane varijante omikrona naglašava koliko je naša situacija opasna i nesigurna", rekao je Tedros, pozivajući na pravno obavezujući sporazum koji nije pomenut u nacrtu teksta kojim se traži konsenzus o putu napred.

Prema njegovim rečima, omikron pokazuje zašto je svetu potreban novi sporazum o pandemijama.

"Naš trenutni sistem destimuliše zemlje da upozoravaju druge na pretnje koje će ih neizbežno pogoditi", rekao je Tedros i dodao da Južnu Afriku i Bocvanu, odnosno jug Afrike gde je nova varijanta otkrivena, treba pohvaliti, a ne "kažnjavati" za njihov rad.

To je bila aluzija na ograničenja putovanja koja su mnoge zemlje uvele u i iz afričkog regiona, navela je agencija.

Bajden: Spremni smo za soj omikron, nema razloga za paniku

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je njegova administracija spremna za novi korona soj omikron iako naučnici tek treba da utvrde koliko je opasan, rekavši da se Amerika "ne štedi i pritom uklanja sve blokade kako bi očuvala zdravlje svojih građana".

"Ovo je soj za zabrinutost, ne i za paniku", poručio je Bajden iz Bele kuće, preneo je "LA tajms".

Mnoga pitanja oko omikrona, koji je prvi put potvrđen u Južnoj Africi prošle nedelje, ostaju nejasna.

Iako neki naučnici strahuju da bi mogao da se pokaže da je izuzetno zarazan ili da izbegne zaštitu dobijenu od vakcina, javni zdravstveni radnici Amerike kažu da im treba oko dve nedelje da dobiju tačne odgovore na ova pitanja.

Bajden je rekao da njegova administracija već radi sa farmaceutskim kompanijama da modifikuje postojeće vakcine, ukoliko je potrebno.

"Međutim, zasad ne verujemo da su neophodne dodatne mere", kazao je on, dodavši da vlada ne planira nove restriktivne mere za putovanja i poslove.

Omikron je već otkriven u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Kanadu, a Bajden kaže da očekuje da stigne i do SAD.

"Pre ili kasnije, videćemo slučajeve omikrona i ovde. Moramo da se suočimo sa novom pretnjom na način na koji smo to radili i ranije", naveo je Bajden.

Predsednik SAD je rekao i da, ukoliko je neko dobio dve vakcine protiv koronavirusa, a ima 18 i više godina, već sada može da ode po treću dozu.

Fala pozvao na ukidanje diskriminatorskih zabrana putovanja

Južnoafrički ministar zdravlja DŽo Fala pozvao je danas na ukidanje diskriminatorskih zabrana putovanja koje su uvedene južnoafričkim zemljama zbog pojave nove varijante korona virusa omikron.

"Smatramo da su ove zabrane putovanja diskriminatorske u svetlu činjenice da iste zabrane putovanja nisu nametnute drugim zemljama u kojima je ova varijanta pronađena", rekao je Fala u govoru na specijalnoj sednici SZO, preneo je Rojters.

Američki sekretar za zdravstvo Havijer Besera rekao je na skupu da američki zdravstveni zvaničnici blisko sarađuju sa sestrinskim ministarstvima u južnoj Africi kako bi bolje razumeli ovu novu varijantu i mobilisali se da je obuzdaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.