SVAKI PETI MINI JE UKRADEN: Auto-mafija hara Srbijom, ovako legalizuje vozila!

Izvor: Kurir, 22.Avg.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVAKI PETI MINI JE UKRADEN: Auto-mafija hara Srbijom, ovako legalizuje vozila!

Zakon o bezbednosti u saobraćaju dozvoljava da naš državljanin upravlja vozilom sa stranim registarskim oznakama, ali samo ako dokaže da ima prijavljeno privremeno prebivalište u toj državi, odnosno radnu dozvolu u EU

BEOGRAD - Tri od četiri automobila marke "Mini", koja su zaustavljena radi kontrole proteklih dana, bila su ukradena! Vozila ovog proizvođača, koji radi pod okriljem BMW-a, intenzivno su proveravana proteklih dana jer je sa jednim od tih vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << usmrćem Luka Jovanović, dok je osumnjičeni, narko-diler Marko Milićev u bekstvu!

- Tokom rutinskih pregleda „kantrimena", koji se voze po Beogradu, od četiri vozila tri su bila ukradena - navode u MUP Srbije. - Ljudi su kupovali „minije", a da nisu bili ni svesni da uzimaju nelegalno vozilo. Mnogima je odgovaralo da ne prebacuju automobile na svoje ime, jer je skupo, pa voze na ovlašćenja, a tu se kriju najveće zamke.

Milićev je deo auto-mafije?

Sumnja se da je i Marko Milićev deo ekipe koja se bavi krađom i preprodajom takvih vozila, ali i ta informacija se tek proverava. Policiju je zanimalo i kako je Milićev nesmetano vozio automobil sa stranim tablicama po Srbiji. Zakon o bezbednosti u saobraćaju, međutim, dozvoljava da naš državljanin upravlja vozilom sa stranim registarskim oznakama, ali samo ako dokaže da ima prijavljeno privremeno prebivalište u toj državi, odnosno radnu dozvolu u EU. Nagađa se da je Milićev, koji je i dalje u bekstvu, i takav papir falsifikovaao kako bi mogao da vozi bez problema.

Vozi se na ovlašćenje

- Na primer, ako je auto ukraden u Beču, kao što je ovaj „kantrimen", on se jedno vreme drži u „šteku", a onda sa falš papirima prebaci do Beograda - objašnjava naš sagovornik. - Tu se preproda. Obično skupocena vozila imaju strane tablice i voze se na ovlašćenja.

Vlasnika ukradenog automobila u zapadnoj Evropi, nestanak ljubimca ne „boli" mnogo. Većina takvih vozila je kasko osigurana, naplati se osiguranje i vrlo brzo oštećeni građanin može da uzme isti ili sličan auto. Potragu za ovakvim vozilima pokreću osiguravajuće kuće, koje su posle isplate premije, postali vlasnici ukradenih četvorotočkaša.

Ukradeni auto, posle izvesnog vremena začas prevali nekoliko hiljada kilometara i preko određenih centara na Balkanu, često završi na Bliskom istoku (Turska, Iran, Sirija...), gde se preproda sa falsifikovanom dokumentacijom. Do Srbije, automobili nestali sa ulica zapadne Evrope, najčešće stižu uhodanim trasama preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske...

(Večernje novosti)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.