STEFANOVIĆ PODELIO SPORAZUM O PRELAZIMA

Izvor: Kurir, 04.Dec.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STEFANOVIĆ PODELIO SPORAZUM O PRELAZIMA

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović podelio je novinarima sporazum između Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju granicama

BEOGRAD- Beograd i Priština dogovorili su se da se, pod sveobuhvatnim rukovođenjem Evropske unije, primeni koncept integrisanog upravljanja prelazima (IBM).

U interesu bržeg i efikasnijeg postupanja, obe strane, pod sveobuhvatnim rukovođenjem EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << primeniće koncept IBM, navodi se u tekstu sporazuma, uz fus notu kod IBM da jedna strana razgraničenje prihvata kao administrativni prelaz, a druga kao granicu.

Obe strane nameravaju da postepeno ustanove zajedničke integrisane punktove na svim njihovim zajedničkim prelazima, navodi se u tekstu sporazuma koji je šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović podelio novinarima na konferenciji za štampu.

Zajednički, integrisani, jedinstveni i bezbedni punktovi nalaziće se u sklopu "zajedničke zone IBM prelaza", zajednički markiranih, gde će zvaničnici svake od strana sprovoditi relevantnu kontrolu. Isključivo i ograničeno na zajedničke IBM zone, strane neće isticati simbole svojih jurisdikcija.

Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obe strane kao što su carina, policija i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme.

U skladu sa svojim mandatom na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabalije/Brnjak, ovo prisustvo će uključivati zvaničnike Euleksa.

Euleks će biti prisutan na prelazima Bela Zemlja/Končulj, Merdare/Merdare, Mutivode/Mutivode i Depče/Mučibaba, dodaje se u tekstu.

Ova saradnja će slediti najbolju evropsku praksu, što će nadalje postepeno razvijati Evropska komisija. Ovaj posao dobiće visok prioritet; projekti će biti identifikovani zajednički i biti primenjeni u praksi što pre.

U srži sporazuma biće jasno prenošenje zakonskih odgovornosti i dužnosti koje mogu da se primene po jurisdikcijama obe strane.

Tripartitna implementaciona grupa kojom predsedava EU biće ustanovljena radi sproveđenja gore navedenog sporazuma što je pre moguće.

Ako bude bilo potrebno, biće sačinjen i potpisan tehnički protokol sa EU, koji će uzeti u obzir različite poglede strana o pitanju statusa.

Implikacije ovih zaključaka biće uzeti u obzir prilikom implementacije slobode kretanja.

Ovaj sporazum ne pokriva nikakva opšta ili posebna pitanja koja se odnose na prihode i poreze, navodi se u sporazumu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.