SRPSKI PLAVI ŠLEMOVI NA BLISKOM ISTOKU I U SOMALIJI

Izvor: Kurir, 26.Feb.2011, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI "PLAVI ŠLEMOVI" NA BLISKOM ISTOKU I U SOMALIJI

BEOGRAD- Skupština Srbije izjasniće se u ponedeljak, 28. februara, o predlogu Vlade Srbije prema kome će pripadnici Vojske Srbije i policije i ove godine učestvovati u multinacionalnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru i, prvi put, na Bliskom istoku i u mirovnim misijama EU u Somaliji i Ugandi.

To je predviđeno predloženim odlukama o usvajanju godišnjeg plana upotrebe VS i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2011. godini i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o učešću pripadnika VS u multinacionalnim operacijama u 2011, koje je podnela Vlada Srbije, a koje su na dnevnom redu prve vanredne sednice u 2011. godini.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, ukoliko parlament usvoji predložene odluke, učestvovaće u ovoj godini u mirovnim misijama UN na Haitiju i u Liberiji, gde su već angažovani.

Ukupno će u tim mirovnim misijama biti angažovan 31 pripadnik Ministarstva odbrane i VS, kao i devet pripadnika policije, među kojima su i žene.

Cilj Misije UN na Bliskom istoku, u kojoj je planirano samostalno učešće dva vojna posmatrača, jeste angažovanje na sprečavanju obnove sukoba između Izraela i arapskih zemalja.

Njihov zadatak će biti nadgledanje linije razdvajanja i prekida vatre između sukobljenih snaga na području Sueckog kanala i Golanske visoravni, kao i pružanje podrške snagama u južnom Libanu.

Multinacionalna vojna operacija EU za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike i u Ugandi je, u skladu sa važećim mandatom, angažovana na ponovnom uspostavljanju, obuci, opremanju i održavanju stepena spremnosti somalijskih snaga bezbednosti.

Zadatak misije je pružanje podrške prelaznoj vladi Somalijske Republike, pomoć narodu i stabilizacija trenutne situacije, a vojna obuka se izvodi u Ugandi, gde su bezbednosni uslovi bolji nego u Somalijskoj Republici.

VS će, kako se navodi u predloženoj odluci, staviti određene kapacitete na raspolaganje UN za angažovanje u multinacionalnim operacijama i zaključiti "stend baj aranžman".

Tim aranzmanom VS će staviti UN na raspolaganje, u slučaju potrebe, sanitetski i hiruški tim sa po do šest članova, kao i 15 štabnih oficira i 10 vojnih posmatrača, za šta će, kako piše u odluci, biti potrebno da se iz republičkog budžeta izdvoji blizu 390 miliona dinara.

Oficiri rečnih jedinica VS love somalijske pirate

U multinacionalnoj vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somalijskoj Republici, Ministarstvo odbrane planira početno angažovanje dva oficira rečnih jedinica, koji će, zajedno sa pripadnicima osam država EU, raditi na sprečavanju, prevenciji i suzbijanju delovanja pirata i oružanih pljački duž obale Somalije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski "plavi šlemovi" uskoro u mirovnim misijama EU

Izvor: Glas javnosti, 27.Feb.2011, 07:57

BEOGRAD- Skupština Srbije izjasniće se u ponedeljak, 28. februara, o predlogu Vlade Srbije prema kome će pripadnici Vojske Srbije i policije i ove godine učestvovati u multinacionalnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru i, prvi put, na Bliskom istoku i u mirovnim misijama...

Nastavak na Glas javnosti...

Parlament glasa o novom zaduženju države

Izvor: Radio 021, 27.Feb.2011

Skupština Srbije izjasniće se sutra o zakonskim predlozima o zaduživanju države, učešću pripadnika snaga odbrane u mirovnim operacijama u 2011. godini i izmenama Poslovnika, ali i o zahtevu predsednika Srbije Borisa Tadića da parlament ponovo razmatra izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.