SRPSKA DIPLOMATSKA OFANZIVA U BRISELU

Izvor: Kurir, 09.Jun.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA DIPLOMATSKA OFANZIVA U BRISELU

BRISEL - Premijer Srbije Mirko Cvetković sastaće se kasnije danas u sedištu EU sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, a prema diplomatskim izvorima u Briselu, teme razgovora su radna agenda Beograda do 12. oktobra kada bi ministri spoljnih poslova trebalo da razmotre napredak naše zemlje ka statusu kandidata.

Sastanak Cvetkovića i Filea u EU vide kao radni, neformalan, te nikakvi detalji nisu objavljeni.

I bez zvaničnih saopštenja jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je da je na realciji Beograd - Brisel politička klima značajno promenjena posle hapšenja i izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu.

To je potvrđeno sastankom predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, u ponedeljak i utorak u sedištu Unije.

Predsednik Srbije praktično je otvorio diplomatsku ofanzivu naše zemlje, u okviru koje je dogovoren niz sastanaka srpskih i evropskih zvaničnika na nižim nivoima, u u cilju učvršćivanja pozicije Srbije u procesu evropskih integracija i ostvarivanja što bržeg napretkana tom putu.

Te brojne susrete treba gledati u svetlu činjenice da će Evropska komisija 15. juna početi da piše izveštaj o napretku Srbije od kojeg će, kada bude objavljen u oktobru, zavisiti da li će biti dobijeno pozitivno mišljenje za status kandidata i otpočinjanje predpristupnih pregovora, o čemu će konačnu reč dati šefovi država i vlada EU u decembru.

Hapšenjem Mladića uklanjena je poslednja politička prepreka za Srbiju, a preostao je niz tehničkih poslova i reformi, kojima Srbija, kako je najavio predsednik Tadić, sada može u potpunosti da se posveti.

Tako će se već sredinom naredne sedmice u Briselu naći i potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Prema još nepotvrđenim informacijama, on bi 16. juna trebalo da se sastane sa evropskim komesarima zaduženim za finansije - komesarom za ekonomska i monetarna pitanja Olijem Renom i komesarom za finansijsko planiranje i budžet Janušom Levandovskim.

Sedam dana kasnije, u Briselu bi, prema informacijama Tanjuga, trebalo da boravi i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji bi 22. i 23. juna trebalo da ima sastanke sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, predsednikom Evropskog parlamenta Ježijem Buzekom i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije je već predstavio izvršnom direktoru evropske agencije za kontrolu granica Fronteksu Ilkom Laitinenu mere koje Srbija planira da preduzme u cilju borbe protiv zloupotreba vizne liberalizacije i lažnih azilanata.

Laitinen je nakon susreta pozdravio napore koje ulaže Srbija i ocenio da su efekti do sada preduzetih mera već vidljivi.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković sa Fileom u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2011

BRISEL -..Premijer Srbije Mirko Cvetković sastao se danas u sedištu EU sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, a prema diplomatskim izvorima u Briselu, teme razgovora bile su radna agenda Beograda do 12. oktobra, kada bi ministri spoljnih poslova trebalo da razmotre napredak naše zemlje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.