SRBIJA NA KORAK OD KANDIDATURE ZA EU

Izvor: Kurir, 14.Sep.2010, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA NA KORAK OD KANDIDATURE ZA EU

BEOGRAD - Kandidatura Srbije za EU biće prosleđena Evropskoj komisiji u oktobru! Šefovi diplomatija EU juče su na ministarskom sastanku razmatrali mogućnost da se učini novi korak ka pridruživanju Srbije EU, tako što bi od EK zatražili mišljenje o

BEOGRAD - Kandidatura Srbije za EU biće prosleđena Evropskoj komisiji u oktobru!

Šefovi diplomatija EU juče su na ministarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sastanku razmatrali mogućnost da se učini novi korak ka pridruživanju Srbije EU, tako što bi od EK zatražili mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata za članstvo.

To je predložila Slovenija, a svih 27 zemalja EU podržalo je taj stav. Jedino je predstavnik Holandije rekao da njegova vlada zasad to formalno ne može prihvatiti, pošto obavlja samo tehničke poslove. Stoga je na ministarskom zasedanju zaključeno da se od Komisije u oktobru zatraži da razmotri zahtev Srbije za kandidaturu za članstvo u EU.

Šef Kancelarije EU Vensan Dežer kaže da će biti potrebno pet do osam meseci da EK utvrdi stav o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

- EU je zadovoljna što je usvojena zajednička Rezolucija Srbije i EU o Kosovu, što potvrđuje opredeljenost Srbije za članstvo u EU - istakao je Dežer.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas smatra da bi EU trebalo odmah da pošalje jasnu poruku Srbiji da podržava njen evropski put.

- Trebalo bi da zatražimo od EK da otvori pregovore - naglasio je Drucas.

Premijera Mirka Cvetkovića obradovala je vest da će sledećeg meseca biti prosleđena kandidatura Srbije za članstvo u EU.

- Ono što je činjenica jeste to da imamo podršku svih 27 zemalja - rekao je Cvetković.

(E. K.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.