SPS: Sada je neophodno jedinstvo

Izvor: B92, 03.Dec.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS: Sada je neophodno jedinstvo

Beograd -- Branko Ružić iz SPS-a kaže da je najvažnije da nakon dogovora s Prištinom dođe do jedinstva srpskog naroda i rukovodstva države da bi se plan realizovao.

"Najvažnije je da smo čvrsto opredeljeni za dijalog, da se legitiman protest iskazuje mirnim putem i da se u vezi postignutog dogovora dođe do zajedničkog imenitelja srpskog naroda i državnog rukovodstva kako bi plan bio operacionalizovan", rekao je Ružić Tanjugu.

On je naglasio da dobijanje statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidata za ulazak u EU treba sagledati u kontekstu ogromnog napretka koji je Vlada Srbije napravila na putu evrointegracija, a da su parcijalni pomaci koji se naprave u dijalogu Beograda i Prištine dobrodošli, ali ne treba da budu isključivi faktor.

"Treba imati u vidu da je do prethodnog prekida dijaloga došlo nakon jednostranih akata Prištine. Iskreno verujem da će angažman Srbije biti vrednovan", istakao je Ružić.

Pokrajinski odbor Socijalističke partije Srbije podržao je dijalog koji Beograd vodi s predstavnicima prištinskih vlasti u Briselu i naglasio da se SPS zalaže za političko rešenje pitanja Kosova i Metohije.

Na sednici u Zvečanu socijalisti su uputili poziv Srbima na uzdržanost, mudrost i konstruktivan odnos u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

SPS je osudila jednostrane poteze Prištine i međunarodnih snaga.

U zaključcima se navodi i da je potrebno usaglasiti stavove legitimnih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji i državnog rukovodstva Srbije kako bi se u pokrajini očuvali mir i bezbednost.

Zbog veoma teškog stanja na Kosovu i Metohiji, kosmetski socijalisti se zalažu za koordinirano delovanje svih institucija Srbije i blagovremeno i adekvatno obaveštavanje srpskog stanovništva o rezultatima pregovora i smernicama za dalje delovanje.

Potpredsednik SPS Dijana Vukomanović izjavila je Tanjugu da je na sednici pokrajinskog odbora demonstrirana podrška opstanku srpskog stanovništva u pokrajini i da su mehanizmi za to pregovori i usaglašavanje stavova predstavnika Srba sa Kosova sa najvišim državnim rukovodstvom.

Na sednici pokrajinskog odbora izražena je nedvosmislena podrška srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji u cilju zaštite legitimnih nacionalnih interesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.