Izvor: Kurir, 05.Jul.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORAZUM

Borislav Stefanović i Edita Tahiri dogovorili su se o kretanju građana i matičnim knjigama. Tako je započeto finale u priznavanju države Kosovo od strane srpskih vlasti. EU traži od Srbije da uspostavi dobrosusedske odnose sa zemljama u okruženju zarad evro (atlantskih) integracija. To traže i od tzv. države Kosovo. Razlika je u tome što većina članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU Kosovo smatra nezavisnom državom, kao i Srbiju (bez Kosova i Metohije), a onaj manji broj pravi se lud, kao i srpske vlasti.

Zato tzv. tehnički pregovori stavljaju Beograd i Prištinu u neravnopravan položaj. Priština u očima velementora njihove nelegalne nezavisnosti samo bojažljivo potvrđuje minimalne dobrosusedske namere. To je, sudeći prema reakcijama, više nego dovoljno. Beograd širokogrudim potezima, navodno zbog svakodnevnih interesa Srba na KiM, čini akte faktičkog priznanja kosovske nezavisnosti.

Većina članica EU Kosovo smatra nezavisnom državom, kao i Srbiju (bez Kosova i Metohije), a onaj manji broj pravi se lud.

To zvanični Beograd radi na više načina. Prvo je priznat Euleks u skladu sa odbačenim Ahtisarijevim planom o nezavisnosti Kosova. Zatim, tu je policijski sporazum koji priznaje nemoć i nedostatak volje vlasti da reši problem faktičkog suvereniteta s međunarodnom zajednicom. Nakon toga usvaja se rezolucija u UN koju je potpisala Tadićeva vlast, a napisao Brisel, kojom se Beograd obavezuje na pregovore s Prištinom, onako kako bi to činile dve nezavisne države.

Sve što je Borislav ugovorio za Srbe njima nije na veću korist od onoga što su i do sada imali, a što je ugovorio za Albance ne znači drugo do privilegiju koju im Srbija omogućava, priznajući faktički nezavisnost Kosova. Piter Fejt je rekao da će ovaj sporazum imati praktične koristi. Budimo sigurni da će veće koristi od toga imati kosovski Albanci nego Srbi, jer Brisel i Vašington od Prištine neće nikad tražiti zaštitu Srba, kao što to ni do sada nisu ni tražili. To dokazuju i fizički napadi na Srbe u jeku ovih pregovora.

Svaka čast, Borise i Borislave! Mantra da nećete priznati nezavisno Kosovo živi uprkos svim prirodnim i društvenim zakonima pod koje spada vaše delovanje. Tragično je što lažete sopstvene građane o onome što činite, a lažete i one koji žive na teritoriji Kosova i Metohije da će im od toga biti bolje. Menjali ste Kosovo za članstvo u EU. Samo, to je loša trgovina jer druga strana neće lako ispuniti svoju „obavezu“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.