SIJARTO: Politika EU u 2015. godini bila je ritualno samoubistvo

Izvor: Kurir, 09.Dec.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIJARTO: Politika EU u 2015. godini bila je ritualno samoubistvo

BUDIMPEŠTA - Tokom protekle godine postalo je jasno da Evropa nije u stanju da pruži pravi odgovor na izazove sa kojima se suočava, jer je njena politika bila "politika ritualnog samoubistva", izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Politika Evrope tokom godine bila je "prijatna oku, ali štetna", ugrožavajući bezbednost i budućnost kontinenta, naveo je Sijarto u godišnjem obraćanju pred odborom za spoljne poslove mađarskog parlamenta.

Evropa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se trenutno suočava sa pet izazova - nestabilnošću na istoku, nezabeleženim nivoom nestabilnosti na jugu, što je pokrenulo "ogroman migracioni talas", konstantnom pretnjom od terorizma, nedostatkom napretka u garantovanju energetske bezbednosti i stalnim ekonomskim izazovima, naveo je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je kazao da je Evropa nedavno izgubila mnogo na polju globalne ekonomije, kao i da institucije Evropske unije blokiraju dalje proširenje, iako nekoliko država, uključujući Mađarsku, smatra da je to način za jačanje evropske zajednice, prenela je MTI.

Politika EU koja je u najvećoj meri licemerna i samoporažavajuća odnosi se na pitanja migracije i terorizam, a rešenja koja se za ta dva pitanja nude su "nezakonita, nesprovodiva i nisu od pomoći", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, besmisleno je polemisati da li priliv migranata u Evropu povećava pretnju od terorizma, kada evropski zvaničnici ne znaju ko su migranti i sa kojim ciljem dolaze u Evropu. Sijarto je istakao da svi migranti nisu teroristi, ali da je migracioni talas pružio terorističkim organizacijama mogućnost da uđu u EU.

"Licemerna politika" EU učinila ju je bespomoćnom, poručio je Sijarto i dodao da Evropa mora da zaštiti svoje spoljne granice, kao i da sve države treba da imaju pravo da odluče da li žele da prihvate druge zajednice. Mađarska se nedavno suočila sa nezasluženim kritikama, pošto se uspešno odbranila što će nastaviti da čini i u budućnosti", rekao je Sijarto.

On je naglasio da je postalo jasno da je Mađarska ponudila pravo rešenje za migrantsku krizu i da Evropa treba da sledi njen primer.

"Spoljna politika Mađarske treba da bude usmerena na pomaganje državi da sprovodi svoje interese, pošto izazovi sa kojima se Evropa suočava najverovatnije ostaju", rekao je Sijarto.

Sijarto se, takođe, osvrnuo i na situaciju u Ukrajini za koju ukazuje da se nije popravila tokom proteklih meseci, kao i da su sankcije koje je EU uvela Rusiji bile štetne po Rusiju, Ukrajinu i samu EU, a da nisu dovele do poštovanja sporazuma iz Minska.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sijarto: EU vodila politiku ritualnog samoubistva

Izvor: B92, 09.Dec.2015

Postalo je jasno da Evropa nije bila u stanju da pruži pravi odgovor na izazove sa kojima se suočava jer je njena politika bila "politika ritualnog samoubistva"..To je izjavio šef mađarske diplomatije Peter Sijarto...Politika Evrope tokom godine bila je "prijatna oku, ali štetna", ugrožavajući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.