Ružić i Miščević u Evropskom parlamentu

Izvor: RTS, 18.Sep.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić i Miščević u Evropskom parlamentu

Evropski parlament pruža iskrenu političku podršku Srbiji na putu ka EU i zainteresovan je za veliku pomoć našoj zemlji, rekli su ministar Branko Ružić i šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević nakon sastanka sa članovima Evropskog parlamenta u Briselu.

Ministar bez portfelja zadužen zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević rekli su u Briselu da Evropski parlament pruža iskrenu političku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podršku Srbiji na putu ka EU i da je zainteresovan za veliku pomoć našoj zemlji.

Kako je rekao Ružić, u susretima sa članovima Evropskog parlamenta dotaknuta su sva ona pitanja od interesa za parlamentarce - pre svega planovi na polju evropskih integracija, otpočinjanje eksplanatornog skrininga, kao i tema pregovaračke pozicije ili pregovaračkog okvira EU koji se očekuje 20. decembra.

"Naravno, dobili smo i niz korisnih saveta kako da na najbolji način, koristeći iskustva nekih ranijih aplikanata, praktično ubrzamo ovaj proces", istakao je ministar.

Kako je dodao, tema je bilo i veliko priznanje za implementaciju briselskog sporazuma i zainteresovanost za izbore koji će biti održani na Kosovu i Metohiji 3. novembra.

"Pružena je i podrška Vladi Srbije da još više ohrabrimo sve naše građane da uzmu učešće na tim izborima i da praktično sami nakon toga opredeljuju svoje sudbine u tim lokalnim zajednicama", naglasio je Ružić.

Kako je rekla Tanja Miščević, u Evropskom parlamentu postoji "očigledno interesovanje za veliku pomoć i političku podršku Srbiji, kao zemlji koja je, kako su rekli, centralna u regionu Zapadnog Balkana i čiji se svaki naredni korak, i svaki uspešni korak, procenjuje i ocenjuje".

Miščević je dodala da su evropski poslanici izrazili i želju "da se takvi uspešni koraci i takav napredak u reformama kakav danas ima Srbija zaista vide i u drugim zemljama regiona".

Šefica tima za pregovore sa EU rekla je da su današnji susreti bili "prva prilika" da se predstavi naš model koordinacije i pripreme za pregovore.

Podsetivši da već naredne nedelje počinje proces skrininga, Miščević je istakla da su u Evropskoj komisiji, pa i u Evropskom parlamentu, pokazali veliko interesovanje u tom pogledu i da su imali mnogo pitanja.

"Oni su želeli da vide na koji način smo uredili strukture za same pregovore, kako one danas izgledaju, da li su ljudi koji će učestvovati u pregovorima i u skriningu, odnosno analitičkom pregledu i svim kasnijim fazama, pripremljeni za ovako veliki posao", istakla je Miščević.

Kako je navela, parlamentarcima je objašnjavala da je reč o ljudima koji su već dugo u procesu evropskih integracija, koji su imali iskustva i prilikom vizne liberalizacije, ali i prilikom zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Miščević i Ružić su se sinoć, prvog dana posete Briselu, sreli sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, a danas su u Parlamentu imali susrete sa članovima EP koji se bave zemljama Zapadnog Balkana.

Planirano je da se sutra sretnu sa šefovima misija vodećih zemalja članica pri EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.