Ružić: Godina evropskih integracija

Izvor: Studio B, 05.Jan.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Godina evropskih integracija

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da ne očekuje neprijatna iznenađenja na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU kada će biti objavljen i pregovarački okvir.

Ružić je rekao da iznenađenja neće biti ni preterano prijatna i da je reč o poslu kome moramo prići veoma studiozno.

Poručio je da je ovo godina evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << integracija i da će biti pedesetak sastanaka sa predstavnicima EU. Ružić kaže da je cilj da se otvori šest pregovaračkih poglavlja do kraja godine i ističe da Srbija u pregovaračkom procesu nije sama. "Poglavlje 35 je najveća nepoznanica i ima najveći stepen političkog karaktera. To je nepoznanica i za Evropsku komisiju", poručuje Ružić i kaže da je potrebna inventivnost u hodu kako bi se sva pitanja rešila.

Ministar je istakao da će pregovarački okvir biti objavljen i da je prirodno da ga prvo objavi Evropska Unija, i da će zatim biti objavljen na sajtu Vlade Srbije. "Okvir je preveden i spreman za publikovanje. U procesu učestvujemo zajedno sa Evropskom komisijom i postoje pravila koja se moraju poštovati", ističe Ružić i kaže da će Srbija imati odgovor na ono što bude predstavljeno 21. januara na prvoj međuvladinoj konferenciji. "EU ima jednu ujednačenu politiku u pogledu proširenja koja je dobrodošla sa aspekta naše pozicije i cilja", rekao je Ružić.

Međutim ministar ističe da nam ide u korist i činjenica da ove godine Unijom predsedavaju Grčka i Italija koje su dve osvedočene zemlje prijatelji Srbije u procesu evrointegracija. Ružić kaže da je ovo godina u kojoj će mnoge stvari biti lakše odrađene ako budemo mudri i sposobni, i ističe da će se i u Briselu birati novi komesari.

Govoreći o problemu azilanata i mogućem ukidanju bezviznog režima EU sa Srbijom, Ružić je rekao da ne treba zastrašivati građane ali ni zatvarati oči pred problemom. "Mi imamo najveći problem sa lažnim azilantima koji žele da odu u Nemačku. To želimo da rešimo u partnerskom odnosu sa Nemačkom i sa EU. Mehanizam podrazumeva da država pokrene tu inicijativu a onda je potrebno da to izglasa dve trećine članica EU", objašnjava Ružić.

Poručuje da se o tome mora voditi računa, i da preventiva postoji, ali da je problem i socijalno utemeljena regulativa u Nemačkoj koja omogućava da azilanti borave tamo uz stan, hranu i 800 evra naknade, što je njima veoma primamljivo. Ružić ističe da ne očekuje da će Srbija 9. januara doći u kritičnu poziciju da bezvizni režim bude ukinut.

Ministar je rekao da ne bi želeo da teme evropskih integracija i eventualnih parlamentarnih izbora koristi u političke svrhe. Istakao je da je važan cilj za državu lakše sprovesti u redovnoj proceduri, a ne u okolnostima izborne kampanje, novih koalicija i nove Vlade.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.