Rute posute kokainom

Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rute posute kokainom

BEOGRAD - Evropska policija (Evropol) svrstala je Crnu Goru i Srbiju u pet kriminalnih čvorišta koje imaju veliki uticaj na dinamiku i izgled kriminalnog tržišta u Evropskoj uniji. Prema ovoj analizi, Crna Gora i Srbija nalaze se u jugoistočnom čvorištu, zajedno sa Albanijom i Makedonijom, na tzv. centralnoj balkanskoj ruti sa karakterističnim kriminalnim delatnostima.

Evropol je ove četiri zemlje označio kao zemlje porekla ili tranzitne zone za šverc kokaina, heroina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kanabisa, sintetičkih droga, ilegalnih imigranata i žrtava trgovine ljudima, duvana, oružja i falsifikovanih evra u zemlje Evropske unije. Evropol je u godišnjem izveštaju upozorio da je jedna od od pretnji evropskoj bezbednosti i šverc kokaina iz zapadne Afrike preko luka u Crnoj Gori.

Šverc kokaina preko luka u Crnoj Gori posmatra se kao deo lanca krijumčarenja iz zemalja zapadne Afrike, što je fenomen koji su, osim Evropola, pomenule u poslednje vreme i druge bezbednosne organizacije zapadnoevropskih država, kao i američki Stejt department u februarskom izveštaju o borbi protiv trgovine drogom u svetu.

- U delu pretnji koje se pojavljuju u vezi za krijumčarenjem kokaina preko teritorije zapadne Afrike, primetno je i sve veće korišćenje „balkanske rute“, vodama Crnog mora do Rumunije i Sredozemnog mora ka lukama u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori - ističe se u izveštaju Evropola.

U izveštaju se navodi da je crnogorski organizovani kriminal, kao i drugi sa Balkana, učesnik u poslovima šverca kokaina koji potiče iz Južne Amerike, gde je zapadna Afrika „druga ruka“ za narko-tržište EU.

- Crna Gora je zemlja porekla ili tranzitna teritorija za kokain, heroin, sintetičke droge, kanabis, cigarete, oružje, falsifikovane evre, ilegalne migrante i žrtve trgovine ljudima, koji završavaju na teritoriji EU - upozorili su eksperti ove evropske policijske strukture.

U dokumentu se navodi da je „transnacionalni organizovani kriminal važan faktor u razvoju trgovine kokainom preko balkanskih luka“. Takođe, u izveštaju stoji da se kokain iz Južne Amerike u zapadnu Afriku, osim brodovima prebacuje i avionima. Upozoreno je i da su mnogi kapetani i oficiri na trgovačkim brodovima korumpirani i za potrebe međunarodne narko-mafije svojim plovilima transportuju kokain.

KRIJUMČARE CIGARETE

Mreža organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi i dalje je ključna ulazna ruta u EU za lažne i švercovane cigarete, ocenio je Evropol.

- Ove cigarete dolaze iz zemalja u kojima se ilegalno proizvode, a to su Ukrajina i Moldavija, Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija. S druge strane, i legalno proizvedene cigarete u ovom regionu se usmeravaju na crno tržište - upozoravaju evropski policijski eksperti. Iako su trgovci kokainom preko Balkana pretnja za bezbednost EU, Evropol ističe da je šverc heroina i dalje vodeći kriminalni posao jugoistočnog čvorišta.

- Heroin se švercuje iz Turske, od članova turskih grupa, preko „balkanske rute“, (Albanije, Srbije/Kosova, Crne Gore, BiH, Hrvatske) u EU. On se kasnije transportuje do severozapadnog čvorišta, odakle se distribuira širom EU, a ključna tačka za to je Holandija. Regionalna distribucija, odnosno prodaja u jugoistočnoj Evropi, u rukama je albanskih grupa, dok Albanija služi za skupljanje i transport heroina za tržište EU - kaže se u izveštaju Evropola.

- Kokain u sve većim količinama stiže u EU preko Turske i balkanskih država jer je primetno udruživanje turskih kriminalaca i albanskih grupa u distribuciji kokaina, što se svakako odrazilo na rutu koja je već bila uhodana na teritoriji zapadne Afrike. Prethodno su organi bezbednosti u EU obraćali veću pažnju na zapadnu Afriku i kanale preko južne Evrope, zbog čega se i moralo pribeći nalaženju alternativnih ruta, poput Balkana - naglašava se u dokumentu Evropola.

Autori izveštaja smatraju da je šverc kokaina preko balkanskih luka izuzetno unosan posao i ocenjujući da je potražnja za „belim prahom“ sve veća u zemljama EU i Rusiji, a da je za heroinom ostala na nivou prethodnih godina.

- Crnogorska, srpska, turska i albanska narko-mafija, ukoliko naručuju određene količine kokaina iz Južne Amerike, koriste veze koje imaju na južnoameričkom kontinentu ili zato angažuju italijansku mafiju. Ndždrangeta, glavna organizacija italijanske mafije uključena u šverc kokaina, održava direktne kontakte sa kolumbijskim narko-kartelima, a jednu od njenih ključnih logističkih baza ima u Španiji - zaključuje Evropol.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.