Ruski opozicionar: Objasnite crnu listu

Izvor: B92, 31.Maj.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski opozicionar: Objasnite "crnu listu"

Rusija treba da objasni zašto se na listi nalazi 89 imena političara iz EU kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, naveo je ruski opozicionar Dmitrij Gudkov.

On zahteva od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da objasni “crnu listu” i objavi imena političara koji se nalaze na njoj, piše “Dejli mejl”.

Gudkov, koji se protivi politici Kremlja, naveo je da ako je taj korak bio neophodan, “crna lista” je trebalo da bude sastavljena u dogovoru sa parlamentom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rusija je, nedavno, predala listu zvaničnicima Evropske unije, ali je odbila da je javno objavi.

Moskva je navela da je razglog sklapanja liste sankcije zbog situacije u Ukrajini.

Zvaničnici iz 28 država članica Evropske unije u subotu su kritikovali odluku Moskve, nazivajući je “neopravdanom, naročito zbog toga što nije dato nikakvo objašnjenje”.

Zahtev Dmitrija Gudkova izazvao je oštre rekacije u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

“Da li je on bio ovako aktivan kada je Evropska unija sastavljala svoju “crnu listu”? Da li je tada pisao kritična ili objektivna pisma zvaničnicima EU sa zahtevom da prestanu da sastavljaju takve liste za građane Rusije? Verovatno je to radio, ali se iz nekih razloga o tome ništa ne zna”, rekla je potparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Dejli mejl” navodi da Zaharovna nije rekla da li će lista biti objavljena.

Više od polovine političara sa liste su iz Poljske, Švedske i Baltičkih zemalja, ali su tu i zvaničnici iz Belgije, Britanije, Bugarske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Holandije i Španije.

Poslanička grupa zelenih u Evropskom parlamentu tražila je danas raspravu o listi 89 evropskih građana kojima je Rusija zabranila ulazak u zemlju.

Evropske diplomate su dobile uvid u listu u četvrtak i na njoj se nalaze bivši i sadašnji poslanici EP i ministri koji su otvoreno kritikovali ruskog predsednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini.

Zeleni su rekli da je ta lista "težak udarac za odnose EU i Rusije, iako ne predstavlja nikakvo iznenađenje", navodi AFP.

"Na crnoj listi se nalaze evropski političari koji se bave promovisanjem ljudskih prava, demokratije i jačanja građanskog društva u Rusiji i koji su podržali Ukrajinu. Vladimir Putin očigledno tumači svaku iskrenu kritiku njegovove autoritarne politike kao pretnju njegovoj vlasti", navele su u zajedničkom saopštenju predsednica poslaničke grupe zelenih Rebeka Harms i poslanica u EP Hajdi Hautala.

One su potvrdile da se njihova imena nalaze na toj listi i tražile su da se u Evropskom parlamentu održi rasprava o "posledicama" takve liste.

"Bilo bi pogrešno da EU odgovori sličnom crnom listom, ali postojeće sankcije određenim pojedincima su vrlo osnovane. Poslanici EP moraju utvrditi da li je i na koji način moguć dijalog sa ruskim parlamentom u ovakvim uslovima", dodale su one.

Predstavnik EU u Moskvi je u četvrtak od ruskog ministarstva spoljnjih poslova dobio kopiju liste koja nije objavljena.

"Lista sa imenima 89 građana EU poslata nam je u četvrtak. Ministarstvo spoljnjih poslova nam je dalo listu i reklo da nije za objavljivanje", izjavio je portparol delegacije EU Seren Liborijus juče ruskoj agenciji Interfaks.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski opozicionar traži objašnjenje "crne liste"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Maj.2015

Rusija treba da objasni zašto se na listi nalazi 89 imena političara iz EU kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, naveo je ruski opozicionar Dmitrij Gudkov...On zahteva od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da objasni “crnu listu” i objavi imena političara koji se nalaze na njoj, piše...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.