Ruski mediji: EU sprečava širenje našeg centra u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 21.Apr.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski mediji: EU sprečava širenje našeg centra u Nišu

Iako su iz Evropske unije stigla uverenja da Evropa nije protiv Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, ruski list “Komersant” piše da sporazum Srbije i EU sprečava proširenje Centra.

Rusko osoblje Centra u Nišu, prema pisanju ruskih novina, neće dobiti diplomatski status, iako je ruska strana na tome insistirala.

Prilikom nedavne posete Vladimira Putina Beogradu trebalo je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da bude potpisan međudržavni sporazum koji bi ruskom osoblju Centra u Nišu omogućio privilegovan status i diplomatski imunitet, a srpska strana je u poslednjem trenutku uklonila to pitanje sa dnevnog reda posete - prenosi “Komersant”.

U članku ruskog lista piše i da je sporazum Srbije i EU potpisan veoma brzo po podnošenju zahteva, što u Moskvi tumače kao potez kojim je Brisel želeo da onemogući jačanje ruskog delovanja u Nišu.

Podsetimo, Srbija je prošle nedelje postala deo evropskog Mehanizma civilne zaštite. Evropski komesar Hristos Stilijanides je rekao da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu može da ugrozi rad evropskog Mehanizma, ali da Evropa ne bi mogla da traži od Srbije zatvaranje Centra.

Srpsko-ruski humanitarni centar zvanično je otvoren u Nišu 2012. godine na osnovu Sporazuma koji je potpisan još 2009. godine.

Centar je formiran u cilju podrške razvoja mogućnosti humanitarnog reagovanja na vanredne situacije u Srbiji i u drugim zemljama balkanskog regiona. Do sada su ruski avioni učestvovali u više akcija gašenja požara na Balkanu. Tokom prošlogodišnjih poplava je iz Rusije dopremana pomoć, a značajno je bilo i učešće ruskih spasilaca.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.