Rusija ili EU: Srbija sedi na obe stolice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ili EU: Srbija sedi na obe stolice

Učesnici okruglog stola "Srbija u geostrateškom pozicioniranju Rusije" složili su se danas da u Srbiji postoji kontinuitet balansiranja u kojem političke elite pokušavaju da "sede na dve stolice".

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da Srbi ne poznaju Rusiju, odnosno da je razumevanje te države folklorno, sa pretpostavkom da su "Srbi odmah posle Rusa", uz uverenje da i oni tako vide nas.

"Rusija je za Srbiju kao fatamorgana. Mi hoćemo u EU, ali pokušavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da održimo balans čiji je nosilac bila Jugoslavija, ali koji Srbija danas ne može da preuzme", rekla je Perović.

Ona je istakla da Srbiju i Rusiju vezuje ideja "velike države", za čije očuvanje se koriste i nasilni načini.

"I svaka nova generacija se nadovezuje na politiku održanja imperije", dodala je ona.

Latinka Perović je ocenila i da srpsko-ruske odnose treba gledati kroz naučni pristup, racionalno i kroz različite dimenzije.

Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak kazala je da je Srbija kroz istoriju, pa i danas, imala problem sa identifikacijom, a da je Rusija uvek znala da iskoristi rastrzanost Srbije.

"Deklarativno želimo u EU, ali stalno sedimo na te dve stolice i mislimo da smo jako važni u tom sedenju, ali u stvari gubimo sebe i sada ne znamo ko smo. Rusija je osetila mekoću terena", ocenila je Kurjak.

Ona je dodala da je trećina stanovništva u Srbiji sutra spremna da se odluči za Rusiju, ne znajući šta je Rusija i doživljavajući je kao zajedništvo, pomoć, osećajući religijske sličnosti.

"I ta glorifikacija Rusije ide do metafizike. A najveći problem je u nama. Jer mi ne znamo šta hoćemo i nismo se identifikovali. Ako svakodnevno navijamo da li smo za Zvezdu ili neke druge, za SNS ili demokratiju, za Srbiju ili Rusiju, nas niko neće ozbiljno shvatiti i osetićemo stid zbog takvog prilaza sopstvenoj naciji", rekla je Kurjak.

Ona je poručila da srpsko društvo ne poznaje Rusiju i ne razume je, već da samo reaguje na signale koje dobija. Prema njenim rečima, Rusija je, sa druge strane, brzo naučila da koristi NVO sektor, koji finansira sama država i ruska crkva. Bivša ambasadorka Srbije u Rusiji je ocenila i da zbog svega toga ne čudi jačanje uticaja Rusije na Balkanu u prethodnih pet do deset godina.

Prema njenim rečima, Srbija je danas konglomerat političkih partija, koje od uskih šicarskih interesa ne vide državu. Kurjak je ocenila i da Srbija nikada do kraja nije sprovela reformu, a da je svoje reformatore ili ubijala ili su se oni brzo povlačili.

"I nama, kao i Rusiji, stalno je odgovarao jedan 'gazda', ma kako se on zvao. I ta nespremnost da se iskorači u nešto novo je suština i srpskog i ruskog identiteta", dodala je Kurjak.

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov ocenio je da je porast proruskih idelogija i reklamerstvo Rusije kao alternative u domaćoj politici stvorilo iluziju da se, sa gledišta ekonomske politike, treba okrenuti ka Rusiji.

"Javlja se sve više reklamera takvog koncepta, a činjenice govore nešto sasvim drugo. Prošle godine izvoz Srbije u Rusiju iznosio je 726 miliona dolara, a 1990. godine je on iznosio milijardu i 197 miliona dolara. I taj nivo iz 1990. godine nikada za sve ovo vreme nismo dosegli", kazao je Boarov.

On je ocenio i da, ako nešto 25 godina ne napreduje, a postoji politička volja za to, onda to znači da ili ne ide ili da nema dobru perspektivu.

"Naravno, tako veliko tržište ne treba potcenjivati i bilo bi loše da kažemo da nas rusko tržište ne zanima i da ga treba precrtati, ali moramo znati da je Rusija, u proseku, zemlja siromašnih potrošača", naveo je Boarov.

Orkugli sto "Srbija u geostrateškom pozicioniranju Rusije" organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Na događaju je predstavljen zbornik radova "Potka srpskog identiteta", a govorili su i istoričar Milivoj Bešlin, sociolog religije Srđan Barišić, novinar i politikolog Boris Varga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Rusija je za Srbe fatamorgana"

Izvor: Mondo, 10.Maj.2016

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju i da tu državu razumevaju samo folklorno, a političke elite u Srbiji pokušavaju da "sede na dve stolice - i Rusija i EU"..."Rusija je za Srbiju kao fatamorgana. Mi hoćemo u EU, ali pokušavamo da održimo balans čiji je...

Nastavak na Mondo...

"Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju"

Izvor: Vesti-online.com, 10.Maj.2016

"Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju i to poznavanje je folklorno, ocenila je istoričarka Latinka Perović na okruglom stolu "Srbija u geostrateškom pozicioniranju Rusije", gde se govorilo o različitim aspektima odnosa Srbije i Rusije...- Ono što je tačno jesta da Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju i da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.